‘Als er geen algemeen vuurwerkverbod komt, zal het nooit werken’

12 november 2018Leestijd: 2 minuten
Vuurwerk boven de stad Groningen - foto: Maike Klip

Bij de jaarwisselingen vanaf 2019/2020 is het afsteken van vuurwerk in Amsterdam alleen nog toegestaan in speciale zones. Tegelijk komen er in de hoofdstad meer vuurwerkvrije gebieden. Meer gemeenten kijken kritisch naar het vuurwerk. Wij vroegen u of het misschien beter was om vuurwerk voor particulieren helemaal af te schaffen. Hierbij enkele reacties.

In de rubriek Lezersreacties lichten we een aantal reacties uit. Alleen reacties die onder eigen naam zijn achtergelaten, komen hiervoor in aanmerking.

Bekijk alle reacties op de Stelling van de dag

J.J.M. de Ridder

Als je alles verbiedt waar men last van heeft, dan is voetbal de grootste veroorzaker van ellende. Wekelijks vechtpartijen en erger. Als tweede moet je dan uitgaan na 11 uur ’s avonds verbieden. Ook daardoor is er veel gedoe.

Dus in goede banen proberen te leiden, maar niet verbieden.

Angèle Kerckhoffs

Particulier verbruik mag wat mij betreft verboden worden. Er zijn te veel slachtoffers en de politie moet onder zeer gevaarlijke omstandigheden werken. Dit is onacceptabel.

Jos Merks

Als er geen algemeen verbod komt, zal het nooit werken en zal het ook nooit te controleren zijn.
Een algemeen verbod kan je combineren met een verkoopverbod. Heb je alleen gebiedsverboden, dan kan je dat vergeten en gaat het toch overal de lucht in.
En als ze toch bezig zijn, maak dan ook een algeheel stookverbod voor hout. Zijn we van die stank ook verlost en al die ziekmakende lucht.
Luchtvervuiling geeft 12.000 vroegtijdige doden per jaar. Een aanzienlijk deel daarvan wordt veroorzaakt door houtverbranding.
In het verkeer ongeveer 600 voortijdige doden per jaar. Daar maken we ons wel druk om, terwijl het verkeer een onmisbare bezigheid is.

 

Wilt u ook meepraten over de Stelling van de dag? Neem dan een abonnement op Elsevier Weekblad. U kunt een reactie op de site plaatsen als u abonnee bent.