‘Kabinet moet gemeenten dwingen burqa-verbod te handhaven’

26 november 2018Leestijd: 2 minuten
Vrouwen in niqab bij de Tweede Kamer. Foto: ANP.

De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema (GroenLinks) is niet van plan het burqa-verbod – dat nog niet officieel van kracht is – te handhaven. Ze vindt dit ‘niet bij de stad passen’, en vindt dat er voor de politie in de hoofdstad andere prioriteiten zijn.

Een meerderheid van de gemeenteraad (D66, SP, PvdA, BIJ1) steunt de burgemeester, omdat een burqa-verbod zou indruisen tegen de vrijheid van kledingkeuze. Ook die partijen vinden dat politie-inzet harder nodig is op andere terreinen. Oppositiepartijen als VVD, CDA en Forum voor Democratie zijn juist kritisch. Zij vinden dat Amsterdam de wetten die landelijk gelden  – in juni stemde de Eerste Kamer in met het verbod op gezichtsbedekkende kleren in diverse openbare ruimten – moet handhaven. Ook vinden zij dat het islamitische gewaad een symbool is van de onderdrukking van vrouwen, omdat die er nooit zelf voor zouden kiezen om er één te dragen.

Staatssecretaris Visser: ‘Niemand staat boven de wet’

Diverse landelijke politici hebben zich afgelopen weekeinde kritisch uitgelaten over het standpunt van Halsema. ‘Niemand staat boven de wet, ook niet de burgemeester van Amsterdam,’ zegt staatssecretaris van Defensie Barbara Visser (VVD). De gemeentes Rotterdam en Utrecht kunnen zich beter vinden in het standpunt van Halsema. Die gaan weliswaar niet zo ver om te zeggen dat ze het burqa-verbod niet zullen handhaven, maar zijn het wel met de Amsterdamse burgemeester eens dat de maatregel niet de hoogste prioriteit heeft.

Minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren (D66) vindt de uitspraken over het al dan niet handhaven van het burqa-verbod ‘prematuur’, omdat ze nog in gesprek is met de sectoren – het onderwijs, het openbaar vervoer, ziekenhuizen en overheidsgebouwen – waar het verbod moet gelden. Omdat die gesprekken nog in volle gang zijn, gaat de maatregel waarschijnlijk niet eerder in dan op 1 juli.

Wat vindt u? Mogen gemeenten besluiten om bepaalde landelijke wetten niet te handhaven als die, zoals Halsema zegt, minder prioriteit hebben? Of is het helemaal niet aan gemeenten om dat te bepalen, en moeten die streng toezien op de naleving van alle ge- en verboden? Praat mee! Onze stelling van de dag luidt:

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de nieuwe digitale rubriek Reactie van de dag.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.