Stelling van de dag

‘Bied statushouders slechts nog tijdelijke woningen aan’

12 november 2018

Sobere prefabwoningen voor vluchtelingen. Dat wil de VVD. Zodat statushouders niet sneller een huis krijgen dan Nederlanders die daarvoor al jarenlang op de wachtlijst staan.

VVD-Kamerlid Daniel Koerhuis lanceerde zijn plan vanmorgen in de Volkskrant en gaf een toelichting op het NOS Radio 1 Journaal.

De VVD wil in 2019 met een pilot beginnen in enkele gemeenten om te zien of dit plan haalbaar is. Niet alleen vluchtelingen zouden in de prefab-woningen kunnen worden gehuisvest, maar ook studenten of daklozen zouden zo snel een dak boven het hoofd kunnen krijgen.

Lees ook: Rutte III schrapt verzorgingsstaat voor asielzoeker

Er is een groot tekort in Nederland aan goedkope huurwoningen. Wachttijden zijn opgelopen tot vijf tot tien jaar. Eerder kregen asielzoekers voorrang bij de toewijzing van dit soort woningen, maar die regeling is inmiddels gewijzigd. Dat betekent echter dat veel statushouders in asielzoekerscentra aan het wachten zijn op een woning.

Wat vindt u? Gaat dit plan het probleem verhelpen of is het een doekje voor het bloeden en moet de overheid vooral zorgen voor de bouw van meer permanente sociale huurwoningen? Praat mee met de Stelling van de dag:

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de nieuwe digitale rubriek Reactie van de dag.

 

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.