Stelling van de dag

‘Vleestaks leidt echt niet tot minder consumptie…’

29 oktober 2018Leestijd: 2 minuten

Ruim de helft van de Nederlanders vindt dat de veestapel mag worden ingekrompen als dat helpt om de uitstoot van broeikassen te verminderen.

Dat blijkt uit een onderzoek dat bureau Kieskompas heeft gedaan op verzoek van Greenpeace. Aan het onderzoek deden 4.730 mensen mee.

Rapport btw op vlees

Nederlanders gaan de komende jaren steeds nadrukkelijker voelen dat het kabinet vergaande klimaatdoelen (€) wil halen. Vooral in hun portemonnee. De Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli), een adviesorgaan van kabinet en Kamer, pleit er nu ook voor vlees veel zwaarder te belasten.

Volgens de onderzoekers vindt 54,1 procent van de ondervraagden het goed het aantal koeien, varkens en kippen in de veehouderij terug te dringen. Een kwart is het daar niet mee eens.

Verder liet ruim twee derde van de deelnemers aan het onderzoek weten bereid te zijn minder vlees te eten om het milieu te ontzien. Ook vindt 70 procent dat voor de natuur meer moet worden geïnvesteerd in biologische veehouderij. Nog eens 59 procent vindt dat biologische productie moet worden verhoogd, zelfs als het voedsel daardoor duurder wordt.

Lees ook: Bye bye biefstuk! Eten we over 10 jaar geen vlees meer?

De Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur rekende in april uit dat van alle broeikasgassen 10 procent afkomstig is van de veehouderij. Daarom moet volgens het adviesorgaan van de overheid de verhouding dierlijke eiwitten in ons dieet flink omlaag. En is er eenmaal ‘maatschappelijk draagvlak’, dan volgen parlement en ministerraad vanzelf met een vleesbelasting, schreef Eric Vrijsen in september.

Wat vindt u? Bent u bereid meer te betalen voor uw biefstuk of minder vlees te eten om het milieu te ontzien? Of vindt u een vleestaks betuttelingsmaatregel van het kabinet die nooit zal werken? De Stelling van de dag is:

Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de nieuwe digitale rubriek Reactie van de dag.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.