Stelling van de dag

‘Merkel had moeten ingrijpen toen journalist werd afgevoerd…’

02 oktober 2018

Het toch al omstreden staatsbezoek van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan aan Duitsland werd afgelopen weekeinde nog iets pikanter door een incident met een journalist tijdens een persconferentie van Erdogan en Angela Merkel. De man, die een T-shirt droeg met de tekst ‘Vrijheid voor journalisten in Turkije’, werd door beveiligers afgevoerd terwijl de Duitse bondskanselier toekeek.

Het gaat om Adil Yigit, een Turkse journalist die in Duitsland woont en voorzitter is van de Europese Associatie van Turkse Journalisten. Door het shirt te dragen protesteerde hij tegen het opsluiten van collega’s in Turkije. Daar zouden ongeveer 150 kritische journalisten vastzitten. ‘Ik heb niets gedaan. Wat is er aan de hand?’ riep Yigit, die geen herrie maakte of andere onrust veroorzaakte in de zaal, terwijl hij door de beveiligers werd meegenomen.

Woordvoerder: Geen politieke demonstraties bij persconferenties

Na afloop reageerde een woordvoerder van Merkel via Twitter op het voorval. De regel is volgens hem dat ‘demonstraties of betogingen van politieke aard’ niet zijn toegestaan tijdens persconferenties van de regering. ‘Dat geldt of het nu een legitieme zorg betreft, of niet.’

Meer over de Turkse president in Europa

Lees dit coververhaal: Zo werkt de lange arm van Erdogan

Maar die uitleg stelde lang niet iedereen tevreden: vooral op sociale media wekte het incident verontwaardiging, omdat velen de verwijdering van de journalist beschouwen als een knieval voor Erdogan. Juist omdat de Turkse president het niet altijd even nauw neemt met de persvrijheid, menen critici, had Merkel pal moeten staan voor de vrijheid van meningsuiting.

Wat vindt u? Had Merkel moeten ingrijpen door de beveiligers te sommeren de journalist met rust te laten, of is het terecht dat de Duitse overheid tijdens de persconferentie geen politieke demonstratie toestond? Praat mee! Onze stelling van de dag luidt:

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de nieuwe digitale rubriek Reactie van de dag.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.