Stelling van de dag

‘Faillissement ziekenhuizen hoort er nu eenmaal bij…’

26 oktober 2018Leestijd: 2 minuten

De IJsselmeerziekenhuizen en het MC Slotervaart zijn gisteren officieel failliet verklaard. De ziekenhuizen kwamen in de problemen nadat financiers vanwege aanhoudende financiële en bestuurlijke problemen de geldkraan dichtdraaiden.

De komende dagen worden de patiënten van de IJsselmeerziekenhuizen in Flevoland, met vestigingen in steden als Lelystad, Dronten en Emmeloord, en van het Amsterdamse MC Slotervaart overgeplaatst naar andere ziekenhuizen in de regio. De opvang van de patiënten is gegarandeerd door de zorgverzekeraars en omliggende ziekenhuizen.

 

Klik hier voor de resultaten van 83 beoordeelde ziekenhuizen

Minister van Medische Zorg Bruno Bruins (VVD) spreekt van ‘een triest bericht’, en heeft een crisisstaf ingericht om het faillissement in goede banen te leiden. ‘Voor de korte termijn is hiermee de mogelijkheid gecreëerd om de patiëntenzorg in de beide ziekenhuizen op niveau te houden,’ aldus de minister.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

SP en PVV: Situatie bewijst falen van marktwerking in de zorg

Tal van politici wijten het faillissement van de ziekenhuizen aan de ‘marktwerking in de zorg’. Zo vindt SP-fractievoorzitter Lilian Marijnissen dat ‘zorg en faillisement (…) niet samen mogen kunnen gaan’. Ook de PVV is die mening toegedaan: ‘Als banken boven ziekenhuizen gaan en geld boven gezondheid dan is Nederland een verrot land,’ schrijft partijleider Geert Wilders. Kamerlid Fleur Agema wil in debat met minister Bruins, en roept hem op met een plan te komen om ervoor te zorgen dat niet nog meer ziekenhuizen failliet gaan.

Volgens zorgredacteur Marieke ten Katen van Elsevier Weekblad bewijst het faillissement van de ziekenhuizen helemaal niet dat marktwerking in de zorg heeft gefaald, maar is juist het tegendeel waar. Ziekenhuizen die zich niet kunnen onderscheiden van concurrentie – die in de regio in kwestie groot is – gaan in een markt nu eenmaal failliet.

Wat vindt u? Moet de overheid garant staan voor het voortbestaan van ziekenhuizen die in de problemen zitten? Of hebben die simpelweg geen bestaansrecht meer als sprake is van bestuurlijk en financieel wanbeleid? Praat mee! Onze Stelling van de Dag luidt:

Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de nieuwe digitale rubriek Reactie van de dag.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.