Stelling van de dag

‘Nederland moet excuses maken aan moffenmeiden…’

25 oktober 2018Leestijd: 2 minuten

De Stichting Werkgroep Herkenning, die opkomt voor de belangen van (klein)kinderen en familieleden van Duitse militairen of mensen die hen hielpen, wil dat Nederland excuses aanbiedt aan ‘moffenmeiden’ en hun nabestaanden. Dit vanwege de mishandeling en bespotting van vrouwen en meisjes die tijdens de Tweede Wereldoorlog een relatie aangingen met Duitse militairen.

De Werkgroep schreef gisteren in een brief aan premier Mark Rutte (VVD) dat het hoog tijd is dat de Nederlandse staat spijt betuigt voor het feit dat ‘deze vrouwen en meisjes verregaand in hun mensenrechten zijn geschonden’. In zeker 118 steden en dorpen zijn, vooral direct na de bevrijding, vrouwen kaalgeschoren, besmeurd, mishandeld en zelfs verkracht door Nederlanders die wraak wilden nemen voor het heulen met de bezetter.

‘Excuses vooral voor nabestaanden en kinderen’

Dat gebeurde volgens de Werkgroep Herkenning ‘met medeweten van de overheid’, die de vernederingen van de ‘moffenmeiden’ niet heeft verhinderd. De Werkgroep schrijft dat deze behandeling tot grote trauma’s bij de vrouwen en hun kinderen heeft geleid. Het grootste deel van deze groep vrouwen is inmiddels overleden. ‘Excuses zijn vooral van belang voor de nabestaanden,’ aldus secretaris Cuny Holthuis van de Werkgroep.

De belangengroep komt met de oproep naar aanleiding van de excuses die premier Erna Solberg van Noorwegen vorige week maakte aan (kinderen van) Noorse vrouwen die een relatie hadden met een Duitse soldaat. Solberg betuigde namens de regering spijt omdat de Noorse staat niet heeft voorkomen dat vrouwen zonder vorm van proces zijn gestraft.

Wat vindt u? Moet Nederland inderdaad excuses aanbieden voor de vernedering die de moffenmeiden’ hebben ondergaan, of waren de volksgerichten die hen ten deel vielen terecht? Praat mee! Onze Stelling van de Dag luidt:

Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de nieuwe digitale rubriek Reactie van de dag.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.