Stelling van de dag

Vijftien weken reces voor hardwerkende Kamerleden is meer dan verdiend…

04 september 2018

De Tweede Kamer komt dinsdag na acht weken reces voor het eerst weer bijeen. Maar niet voor lang, want over zes weken gaan de parlementariërs alweer met reces. Mag het wat minder met al die vakanties?

Critici vinden dat die ‘vakantie’ best wat mag worden ingekort. Zo twitterde columnist Jan Dijkgraaf: ‘Tweede Kamerleden hebben jaarlijks 15 weken vakantie. Dat zijn 75 vakantiedagen. En u?’

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Lees ook deze column van Jelte Wiersma: Gun Tweede Kamerleden meer geld en privileges

Kamerleden laten in een reactie weten dat ze de recesperiode juist hard nodig hebben. Bijvoorbeeld om achterstanden weg te werken, te reflecteren op het politieke seizoen dat achter de rug is of om werkbezoeken af te leggen. De werkdruk is enorm. ‘Daarnaast ben ik als Kamerlid sowieso 24/7 aanspreekbaar, reces of niet,’ legt VVD’er Erik Ziengs uit in dagblad AD. Daarnaast wijzen Kamerleden erop dat het zomerreces vroeger nog veel langer was. Toen liep het door tot Prinsjesdag, de derde dinsdag in september, de opening van het parlementaire jaar.

Fractievoorzitter van 50Plus, Henk Krol, laat in de krant weten dat hij geen bezwaar zou hebben tegen verkorting van het reces, als hij dan maar wel meer medewerkers krijgt. Een gemiddeld Kamerlid heeft één medewerker, terwijl een minister beschikt over een heel ministerie vol ambtenaren waarop hij kan terugvallen.

Wat vindt u? Moet het reces voor Kamerleden worden verkort? Of is het terecht dat ze deze hoeveelheid vakantiedagen krijgen? Praat mee! De stelling van de dag luidt:

Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de nieuwe digitale rubriek Reactie van de dag.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.