Stelling van de dag

‘Lili en Howick moeten gewoon het land uit..’

03 september 2018Leestijd: 2 minuten

De in Nederland opgegroeide kinderen Lili (12) en Howick (13) zijn zaterdag ondergedoken om uitzetting naar hun geboorteland Armenië te voorkomen. Hun moeder heeft dat vanuit Armenië gemeld in een brief aan het AD.

‘Gisteren (zaterdag red.) heb ik Lili en Howick naar een veilige plek ­laten brengen. Ze hebben een erg zwaar jaar achter de rug. Ik hoorde vorige week van professor Erik Scherder dat mijn kinderen posttraumatische stressstoornis (PTSS) hebben, dat ze ziek zijn en niet naar Armenië kunnen komen ­omdat hun kans op herstel hier nul is,’ schrijft de 37-jarige Armina Hambartsjumian in haar brief.

Lees ook: Tientallen asielgezinnen blijven ondanks afwijzingen

De Nederlandse autoriteiten weten volgens de krant niet waar de broer en zus zich bevinden. De kinderen wonen tien jaar in Nederland. De moeder werd vorig jaar al uitgezet. De kinderen waren toen ook ondergedoken.

Moeder begon asielprocedure onder andere nationaliteit

Afgelopen maand besloot de Raad van State dat de twee kinderen terug moeten naar hun geboorteland en de asielaanvraag van het gezin terecht is afgewezen, omdat Armenië een veilig land is. Eerder oordeelde de rechtbank dat de ­Russische nationaliteit waarmee Armina een asielprocedure begon, niet juist is.

In een laatste poging vroegen de kinderen vorige week in een brief aan koning Willem-Alexander en minister-president Mark Rutte (VVD) om de uitzetting stop te zetten. De premier liet daarop weten dat het kabinet hun uitzetting wil doorzetten. Lili en Howick moeten uiterlijk komende zaterdag het land uit.

Zestien hulporganisaties riepen ­staatssecretaris van Justitie en Veiligheid Mark Harbers (VVD) vorige week op om zijn discretionaire bevoegdheid in te zetten en een uitzondering voor Lili en Howick te maken door ze een verblijfsvergunning te geven. Harbers liet weten dat ‘het niet voor de hand ligt dat hij tot een ander oordeel komt’.

Wat is uw mening hierover? Praat mee! De stelling van de dag luidt:

Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de nieuwe digitale rubriek Reactie van de dag.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.