‘Lees Mein Kampf, denk na, praat erover, en concludeer’

05 september 2018Leestijd: 3 minuten
Wetenschappelijke vertaling Mein Kampf in winkel

Vanaf vandaag ligt Mein Kampf van Adolf Hitler weer in de boekwinkels. Wij vroegen u of het een goed idee was om het boek opnieuw uit te geven.

Harry Pulleman schrijft:

Waarom zo’n boek uit te geven.

Niet alles kan en mag gezegd of geschreven worden. Ook al lijkt dat zo.

(vrijheid van meningsuiting) De meeste verschrikkelijke dingen kan je dan beweren en de mensen negatief beïnvloeden. Waarom. Wat is het gewin.

Macht, geld, religiositeit?

Jodenhaat kan weer aangewakkerd worden. En dat gebeurd nu al weer sinds de opkomst van de islam van de laatste decennia’s.

Jammer. Antisemitisme kan weer verder groeien.

Frits Assenaar schrijft:

Er is geen enkele reden om dit boek, of welk ander boek, te verbieden. Al was het alleen maar omdat de redenen voor een verbod altijd subjectief zullen zijn. In het geval van Mein Kampf is het oordeel dan ook nog gekleurd door de wetenschap wat de schrijver teweeg gebracht heeft doordat hij zijn ideeën in de praktijk kon brengen. Dat laatste zou vermoedelijk nooit het geval geweest zijn als de geschiedenis van Duitsland na de Eerste Wereldoorlog anders was verlopen. Zo gezien is het een nuttige historische les.

Carel DeKadt schrijft:

Ik heb een originele MK in de boekenkast liggen. 5e druk, vertaald door Steven Barends. Ik heb het toen helemaal gelezen. Bij de eerste poging moest ik wennen aan de lange zinnen. Ben er toen opnieuw aan begonnen. Deel 1 (MK bestaat uit 2 delen) heb ik met genoegen gelezen moet ik zeggen. Deel 1 heet ‘Een Afrekening’. Het is meer een maatschappelijk tijdsdocument waarin een persoonlijk beeld wordt opgetekend van het einde van de 19e eeuw / begin 20e eeuw. De periode 1889-1920 wordt door A.H. opgetekend. Het tweede deel is eigenlijk het politieke manifest dat handelt over de nieuwe wereldbeschouwing wat het Nat. Socialisme was geworden. Dat is (soms) taaiere kost. Maar het geheel is zeker leesbaar. Iets dat critici altijd graag ontkenden om mensen te ontmoedigen het te kopen/lezen.

Het boek moet gewoon gedrukt en gekocht kunnen worden natuurlijk. Het is een historisch document van enorme waarde. Over de inhoud kunnen de meningen verschillen maar we gaan geen boeken verbieden. De enige reden dat het boek in Nederland (in veel landen is het boek normaal te koop; in sommige islamitische landen zoals Turkije verkoopt het nog steeds goed) niet meer gedrukt werd, had te maken met (gezochte) auteursrechtelijke problemen. Het boek is wereldwijd een  bestseller geweest met vele miljoenen exemplaren. Naast de A.H. biografieën van Fest (1973), Kershaw (2000) en Ullrich (2013) is MK beslist het lezen waard om de man en zijn ideologie te doorgronden.

Cindy Pereira schrijft:

Het is m.i. goed vooral voor de jeugd ( uiteraard met begeleiding en uitleg ) het boek te laten lezen. Daarbij, als het boek toch al uit is, kan men dat ook via internet lezen. De jongeren van vandaag vinden hun wegen wel. De jongeren zullen er geen schade van ondervinden.

Jodenhaat heerst zelfs in de hogere regionen van de EU en de regeringen. De jongeren maak je niets meer wijs. Lees het, denk na, praat erover, en concludeer.

Herman Kolff schrijft:

Wat heeft het voor een zin om zo een controversieel boek in de aandacht te plaatsen er zullen weer lieden zijn die het op een idee brengt. Dat het boek te koop is een vreemde zaak laten ze B. Spinoza’s de Ethica lezen is veel interessanter.

Wilt u ook meepraten over de Stelling van de dag? Neem dan een abonnement op Elsevier Weekblad. U kunt een reactie op de site plaatsen als u abonnee bent.

In de rubriek Lezersreacties lichten we een aantal reacties uit. Alleen reacties die onder eigen naam zijn achtergelaten, komen hiervoor in aanmerking.