Stelling van de dag

‘Roken is ieders eigen verantwoordelijkheid’

24 september 2018Leestijd: 3 minuten

Advocaat Bénédicte Ficq, die de strafzaak van de antirooklobby tegen de tabaksindustrie leidt, wil dat voorzitter Jan Wolter Wabeke van het gerechtshof in Den Haag wordt vervangen. De jurist is volgens haar ‘de schijn van vooringenomenheid gepasseerd’ omdat hij tijdens een etentje tegen vrienden zou hebben gezegd dat roken ieders eigen verantwoordelijkheid is.

Ficq stuurde donderdag namens de partijen die aangifte doen tegen de tabaksindustrie een brief naar Wabeke, melden diverse media maandagochtend. Daarin schrijft ze dat de partijen er geen vertrouwen in hebben dat de zaak, die woensdag begint, onpartijdig wordt behandeld zolang Wabeke betrokken is. Ze wil dat hij zich terugtrekt als voorzitter van de zittingscombinatie.

‘Op neerbuigende toon’ gezegd dat roken ieders verantwoordelijkheid is

Lees ook: Wat is er nog liberaal aan u, mijnheer Rutte?

Het kabinet zint op allerlei instrumenten om roken, drinken, eten, gamen en weinig bewegen aan te pakken, want dat is allemaal inherent slecht en onveilig, schrijft Eric Vrijsen.

Van een kennis die aanwezig zou zijn geweest bij het etentje met Wabeke, heeft Ficq naar eigen zeggen te horen gekregen dat Wabeke ‘op een neerbuigende toon’ heeft gezegd dat roken ieders eigen verantwoordelijkheid is. ‘Toen ik dat hoorde, kon ik mijn oren niet geloven. Dit is namelijk het hart van de zaak,’ zegt Ficq tegenover de NOS.

De advocaat wil de naam van haar bron niet direct prijsgeven, maar zal dat toch doen als haar verzoek niet wordt ingewilligd. In eerste instantie dient Ficq geen officieel wrakingsverzoek in, maar vraagt ze Wabeke om vrijwillig te vertrekken.

OM zag geen reden voor zaak: ‘Niemand dwingt mensen om te roken’

In 2016 deed Ficq aangifte namens Stichting Rookpreventie Jeugd, een COPD-patiënt en een longkankerpatiënt. De vier grootste tabaksproducenten die actief zijn in Nederland (Philip Morris, British American Tobacco, Japan Tobacco en Imperial Tobacco Benelux) zijn aangeklaagd voor zware mishandeling, poging tot opzettelijke benadeling van de gezondheid en valsheid in geschrifte. Diverse ziekenhuizen, waaronder het Antoni van Leeuwenhoek in Amsterdam en het Universitair Medisch Centrum Groningen, sloten zich in februari aan bij de zaak.

Ficq en consorten vinden dat niet de rokers zelf, maar tabaksproducenten hoofdverantwoordelijk zijn voor rookverslavingen. Volgens haar is roken een van de heftigste verslavingen, ‘de tabaksindustrie weet dat en speelt daar op schandelijke wijze op in. De schuld van de verslaving ligt dan ook bij de tabaksindustrie, niet bij hen die willens en wetens verslaafd zijn gemaakt.’ Het Openbaar Ministerie besloot eind februari echter geen zaak te beginnen tegen de tabaksproducenten, omdat het ‘onvoldoende aanknopingspunten’ zag: ‘Niemand dwingt mensen om te roken en ze stoppen er ook vaak genoeg mee.’

Wat vindt u: moet de tabaksindustrie worden bestraft omdat die mensen, zoals Ficq zegt, willens en wetens verslaafd maakt, of dragen mensen die roken zelf de verantwoordelijkheid voor de gevolgen? De stelling van de dag luidt:

Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de nieuwe digitale rubriek Reactie van de dag.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.