‘Zeespiegel stijgt, verhuis woningbouw naar Oost-Nederland…’

20 september 2018Leestijd: 2 minuten
ANP

De zeespiegel stijgt veel sneller dan gedacht. Tenminste, als we onderzoeksbureau Deltares mogen geloven. ‘In 2065 bestaan de Wadden misschien wel niet meer,’ schreef NRC Handelsblad dinsdag. De opwarming van de aarde gaat volgens de krant zo hard dat de huidige scenario’s voor het waterpeil in 2100 de prullenbak in kunnen.

Wil Nederland zich blijven beschermen tegen de almaar stijgende zeespiegel, dan zijn er ingrijpende aanpassingen nodig. Hoofdauteur Marjolijn Haasnoot spreekt over ‘een game changer’ voor het Nederlandse waterbeheer. ‘We zullen bizar veel meer moeten gaan doen.’

De bestaande scenario’s voor het Deltaprogramma gaan voor Nederland uit van een zeespiegelstijging tussen 0,35 meter en 1 meter tot 2100. Projecties van het KNMI wijzen erop dat de zeespiegel tot wel 2 meter kan stijgen. Ook als de doelen van het Klimaatakkoord van Parijs – maximaal 2 graden Celsius erbij in deze eeuw – worden gehaald. Bij een sterkere opwarming van de aarde kan de zeespiegel stijgen tot 3 meter, zegt Deltares.

Maar de voorspellingen bevatten veel onzekerheden. En als het al klopt, kunnen de miljarden beter naar kustbescherming dan naar warmtepompen en andere geldslurpende maatregelen voor de energietransitie, schreef Elsevier Weekblad-redacteur Bram Hahn gisteren.

Maar aan het investeren van miljarden in deltawerken zitten ook haken en ogen. Het bouwen van dergelijke projecten neemt decennia in beslag. Je moet er dus op tijd mee beginnen, maar als de zeespiegel toch niet zo hard stijgt als voorspeld, zit je met peperdure stormvloedkeringen. Daarnaast kunnen de dijken niet eeuwig worden verhoogd.

Nederland kan ook besluiten om nieuwbouwprojecten alleen nog op hoger gelegen gebied uit te voeren. Dat kan een economische impuls geven aan gebieden buiten de Randstad die worden getroffen door krimp.

Wat vindt u? Moeten we miljarden in de strijd tegen het water blijven pompen? En zo ja, hoe kunnen we dat het beste doen? Praat mee! De stelling van de dag luidt:

Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de nieuwe digitale rubriek Reactie van de dag.