sport

‘Vuurwerk lag misschien al voor bekerwedstrijd in de Kuip’

21 april 2014

De directeur van de Kuip houdt er rekening mee dat het het vuurwerk dat zondag de bekerfinale verstoorde, al lang voor de wedstrijd naar binnen is gesmokkeld. Volgens Ajax-supporters werd er voor de wedstrijd slecht gefouilleerd.

‘Ik sluit niet uit dat het vuurwerk al eerder het stadion is binnengekomen,’ zegt stiadiondirecteur Jan Van Merwijk tegen de NOS.

‘Ondanks het feit dat we voordat het stadion opengaat alles controleren. Het spul is ook niet zo groot, dus relatief makkelijk te verbergen.’

Eigen keeper

De wedstrijd tussen Ajax en PEC Zwolle werd al in de eerste minuten verstoord door Ajax-supporters, die vuurwerk naar hun eigen keeper Kenneth Vermeer gooiden. Scheidsrechter Bas Nijhuis moest het duel kort stilleggen.

Even daarna ging het weer mis, pas na een afkoelperiode van bijna een half uur en boze woorden van oud-keeper Edwin van der Sar door de stadionmicrofoon kon de wedstrijd worden hervat.

De KNVB heeft aangekondigd de daders te straffen en trainer Frank de Boer heeft de vuurwerkaanval sterk veroordeeld: ‘Ik keur deze actie echt verschrikkelijk af. Er waren een paar honderd supporters afschuwelijk en ik heb ook een heel afschuwelijk Ajax gezien.’

Geen vliegveld

Van Merwijk denkt dat de actie gecoördineerd was. ‘Wat ik zo verbazingwekkend vond, was dat Ajax-supporters met vuurwerk en fakkels gooiden richting hun eigen keeper. Dat is gedrag dat we nooit eerder gezien hebben,’ zegt Van Merwijk.

Volgens hem is het bij een voetbalwedstrijd niet te doen om zo streng te controleren als op een vliegveld. Veel Ajax-supporters zeggen tegen de NOS dat zij helemaal niet zijn gefouilleerd, voordat zij op de tribune bij de bekerfinale stonden.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.