sport

Stadionverbod voor honderden Ajax-supporters bij duel Heracles

22 april 2014

Alle Ajax-supporters die zondag in het vak zaten van waaruit vuurwerk werd gegooid, moeten komend weekend thuisblijven als Ajax in Almelo tegen Heracles speelt. Vierhonderd hooligans missen daarmee de mogelijke kampioenswedstrijd.

Dat hebben de directie van Ajax en de gemeente Amsterdam maandagavond bepaald.

NEC

Uit het eerste politieonderzoek blijkt dat het vuurwerk dat de bekerwedstrijd tegen PEC Zwolle in de Kuip ontsierde uit het vak recht achter het doel, midden-onderin kwam. Uit het kaartverkoopsysteem is te herleiden wie daar zaten. Hun clubkaarten worden voor de wedstrijd van zondag geblokkeerd.

De camerabeelden uit de Kuip laten zien dat een aantal supporters onherkenbaar binnenkwam, met bivakmutsen en capuchons. Het Kuip-bestuur denkt daarom de vuurwerkaanval een ‘doelbewust, gecoördineerde actie’ was, schrijft De Telegraaf.

Als de gestrafte supporters alsnog voor moeilijkheden zorgen in Amsterdam of Almelo, dan worden de 400 Ajaxieden ook geweigerd bij de laatste Eredivisiewedstrijd tegen NEC op 3 mei in de ArenA.

Huldiging

Ajax moet de Kuip 60.000 euro betalen voor de schade die het veld en stadion hebben geleden door de vuurwerkaanval. De kosten worden zoveel mogelijk verhaald op de schuldige supporters.

Ajax kan zondag de landstitel prolongeren, als de Amsterdammers in Almelo minimaal gelijkspelen. Omdat niet alle Ajax-fans te laten lijden onder het wangedrag van een kleine groep, gaat als Ajax kampioen wordt, de huldiging in Amsterdam wel door.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.