sport

Ajaxsupporters slopen trein, schade 40.000 euro

28 april 2014Leestijd: 1 minuut

Dertig Ajaxfans hebben zondagavond huisgehouden in een trein tussen Almelo en Deventer. De NS heeft aangifte gedaan tegen de vernielers.

De groep supporters reisde op eigen gelegenheid terug uit Almelo, waar Ajax kampioen werd na een gelijkspel tegen Heracles. In de trein stichtten de fans brand, spoten ze met brandblussers, trokken ze aan de noodrem en vernielden ze het interieur.

De relschoppers zijn zondag op station Utrecht Centraal gearresteerd en overgebracht naar Amsterdam. De gewone reizigers werden opgevangen, een van hen had ademhalingsproblemen vanwege de leeggespoten brandblussers, zegt de NS.

Schade

Door de benodigde reparaties zijn negen dubbeldekstreinstellen, met ongeveer zevenhonderd zitplaatsen, de komende dagen niet inzetbaar.

De schade van 40.000 euro zal op de arrestanten worden verhaald. De schade in De Kuip tijdens de bekerfinale in Rotterdam op 20 april was meer dan 66 duizend euro en wordt ook op de vernielers verhaald.

ME

Eerder op de avond moest een andere trein noodgedwongen stoppen op station Deventer vanwege een confrontatie tussen de terugreizende Ajaxsupporters en de Go Ahead Eaglesfans, die de trein stonden op te wachten. De Mobiele Eenheid moest tussenbeide komen.

In de hoofdstad zitten 65 voetbalsupporters nog vast. Het Openbaar Ministerie beslist maandag wat er met deze arrestanten gaat gebeuren. In totaal arresteerde de politie 100 supporters, 35 van hen zijn vrijgelaten met een boete.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.