sport

Dit mag niet meer: 5 opvallende slogans van voetballers

01 maart 2014Leestijd: 2 minuten

Voetballers mogen vanaf 1 juni officieel met een tulband of hoofddoek spelen. Maar na een doelpunt hun shirt omhoog trekken om een slogan te laten zien, is vanaf die datum definitief verleden tijd.

Dat heeft de International Football Association Board (IFAB), dat de spelregels van het internationale voetbal beheert, bepaald. Elsevier.nl dook in de archieven en koos de vijf meest memorabele slogans uit.

1. Messi’s mama

De Argentijnse stervoetballer Lionel Messi woont ver van zijn moeder, maar vergat haar verjaardag niet. Zijn verjaardagsboodschap aan ‘mami’ kwam hem wel duur te staan: een gele kaart en 2.000 euro boete.

2. Blijf rustig

De Bulgaar Dimitar Berbatov dacht vooral aan zichzelf toen hij na acht minuten scoorde voor het Londense Fulham tegen Southampton. ‘Keep calm and pass me the ball’ had hij op zijn ondershirt geschreven. Het kostte hem een gele kaart en een standje van trainer Martin Jol, die de actie ‘een beetje dom’ noemde.

3. Waarom altijd ik?

Berbatov haalde de inspiratie voor zijn ietwat arrogante t-shirt misschien wel bij de Italiaanse spits Balotelli. Die scoorde in de Engelse premier league voor Manchester City in een wedstrijd tegen United en stelde op zijn ondershirt de retorische vraag ‘Why always me?’.

4. Trotse oom

Ook in het Nederlands voetbal zijn juichacties niet onbekend. De Belg Dries Mertens droeg zijn doelpunt voor PSV tegen Heracles Almelo op aan zijn pasgeboren neefje Jules.

5. Geluksonderbroek?

De Deense voetballer Nicklas Bendtner noemde het zelf zijn ‘geluksonderbroek’, maar kreeg van de UEGa een boete van 100.000 euro, omdat hij tijdens een EK-wedstrijd tegen Duitsland zijn boxershort had laten zien met reclame voor het Ierse gokbedrijf Paddy Pow.

Paddy Pow vergoedde hem het volledige bedrag, bovenop de vergoeding die hij al had gekregen voor het showen van zijn onderbroek.

Volg Anna Vossers op Twitter

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.