sport

Sábliková troeft Nederlandse schaatssters af op de 5.000 meter

19 februari 2014Leestijd: 1 minuut

De Tsjechische Martina Sábliková heeft op de Olympische Winterspelen in Sotsji de gouden medaille gewonnen op de koninginnenafstand 5.000 meter. Ireen Wüst en Carien Kleibeuker eindigden op plek twee en drie.

Wüst en Sábliková moesten het in de voorlaatste rit tegen elkaar opnemen. De strijd werd beslist in het voordeel van de Tsjechische. Met 6.51,54 zette Sábliková een nieuw baanrecord neer en was ze bijna drie seconden sneller dan Wüst.

Kleibeuker

In de laatste rit konden Yvonne Nauta en Claudia Pechstein nog een plekje op het podium bemachtigen. Maar dit lukte beide dames niet.

Zilver was voor Wüst met 6.54,28 en de vijfendertigjarige Carien Kleibeuker pakte knap brons omdat ze net een paar honderdste sneller was dan de Russin Olga Graf.

Records

Voor Wüst was het de tweede zilveren medaille dit toernooi. Ook op de 1.000 meter pakte ze zilver door achter Zhang Hong te eindigen. Eerder pakte ze al goud op de drie kilometer. Toen was ze Sábliková nog te snel af.

Wüst heeft nu in totaal zeven olympische medailles, drie gouden, drie zilveren en een bronzen medaille. Geen enkele andere Nederlandse olympische wintersporter kan haar dat nazeggen.

Het totale aantal medailles voor de Nederlandse ploeg deze Spelen komt nu uit op 22. Ook dat is een ongekend record.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.