sport

Opnieuw schaatssucces in Sotsji: goud voor Groothuis op 1.000 meter

12 februari 2014Leestijd: 2 minuten

De medailleregen voor de Nederlandse schaatsploeg op de Olympische Winterspelen in Sotsji houdt aan. Op de 1.000 meter haalde Stefan Groothuis een gouden medaille. Michel Mulder pakte brons.

Mark Tuitert was de eerste Nederlander die woensdag in actie kwam in de Adler Arena op de 1.000 meter. Zijn tijd 1.09,29 prijkte lang bovenaan op het scorebord.

Groothuis

Pas in de veertiende rit werd die tijd van de borden gereden. De Duitser Samuel Schwarz vestigde met 1.08,89 een nieuw baanrecord.

Maar Stefan Groothuis verpulverde dat record in zijn rit tegen de Duitser Nico Ihle. De 1.08,39 van Groothuis werd niet meer achterhaald waarmee de gouden plak voor Groothuis een feit werd.

Mulder

Michel Mulder, die maandag goud won op de 500 meter, haalde woensdag zijn tweede medaille van het toernooi. Zijn 1.08,74 was goed voor een bronzen medaille. Het zilver ging naar de Canadees Denny Morrison.

Wereldrecordhouder en olympisch kampioen van 2010 Shani Davis stelde teleur. Koen Verweij klopt de Amerikaan in een direct duel, maar beide heren waren te langzaam voor een podiumplaats.

Records

Met de twee medailles van woensdag komt de Nederlandse ploeg op een totaal van tien medailles op deze Olympische Winterspelen.

Daarmee is oranje op koers om van Sotsji de succesvolste Winterspelen uit de geschiedenis te maken. In 1998 haalde Nederland elf medailles.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.