sport

Kwalificatie EK: Nederland speelt tegen Tsjechië en Turkije

23 februari 2014Leestijd: 1 minuut

Het Nederlands elftal speelt in de kwalificatie voor het EK van 2016 in Frankrijk onder meer tegen Tsjechië en Turkije. Oranje werd zondag tijdens de loting in de Franse stad Nice ingedeeld in groep A, met verder Letland, IJsland en Kazachstan als tegenstanders.

De nummer 1 en 2 van de negen groepen kwalificeren zich rechtstreeks voor het EK, net als de beste nummer 3.

Gastland

De overige acht nummers 3 strijden in de play-offs om de vier  overige plekken voor het EK in Frankrijk, dat als gastland automatisch is geplaatst. Voor het eerst in de geschiedenis mogen vierentwintig landen meedoen aan het EK.

Het Nederlands elftal gaat de EK-kwalificatie in als groepshoofd. Op papier is Tsjechië de sterkste tegenstander in groep A. De Tsjechen staan op de 31e plaats van de wereldranglijst. Oranje had het een stuk slechter kunnen treffen, want in pot twee zaten ook WK-deelnemers als België en Zwitserland.

Turkije

Alle opponenten van Oranje in de kwalificatiegroep ontbreken komende zomer op het WK in Brazilië. Oranje zat in de kwalificatie voor het WK ook bij Turkije in de groep.

De ploeg van bondscoach Louis van Gaal won in eigen land met 2-0. Ook de uitwedstrijd in de Turkse stad Istanbul werd gewonnen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.