sport

Historische bronzen medaille voor Margot Boer op de 500 meter

11 februari 2014Leestijd: 2 minuten

Het is Margot Boer gelukt om de achtste schaatsmedaille voor Nederland op de Olympische Winterspelen in Sotsji binnen te slepen. Na twee ritten op de 500 meter schaatste Boer naar een knappe bronzen medaille.

De achtentwintigjarige Boer zette in de eerste rit met 37,77 de vijfde tijd op het bord. Dat was ruim driehonderdste langzamer dan de Zuid-Koreaanse superfavoriet Lee Sang-hwa die met 37,42 seconden een nieuw baanrecord vestigde.

In de tweede rit moest Boer het in een rechtstreeks duel met Laurine van Riessen goedmaken. Dit lukte de Zuid-Hollandse knap. Haar 37,71 in de tweede rit was goed voor een derde plaats. Dat is een historische medaille, want nog nooit stond een Nederlandse vrouw op het podium bij de olympische 500 meter. Het goud ging zoals verwacht naar Lee Sang-hwa. Het zilver was voor de Russin Olga Fatkoelina.

Voor de andere Nederlandse deelnemers Van Riessen, Lotte van Beek en Marrit Leenstra was direct na de eerste rit al duidelijk dat zij niet voor de medailles zouden strijden. Zij eindigden respectievelijk op de elfde, zestiende en negentiende plaats.

Na het succes van de mannen maandag op de 500 meter is Nederland nu het meest succesvolle schaatsland ooit op de Olympische Winterspelen. De acht medailles van deze Spelen zijn op dit moment goed voor plek drie op de medaillespiegel.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.