sport

Amerikaanse columnist zegt sorry na haatmail vanuit Nederland

19 februari 2014Leestijd: 1 minuut

Een Amerikaanse columnist, Matthew Futterman, die zich kritisch uitliet over de Nederlandse dominantie bij het olympisch schaatstoernooi in Sotsji, zegt na bedreigingen dat zijn opmerkingen niet persoonlijk waren. Hij zegt dat hij wel degelijk ‘diep en blijvend respect’ heeft voor Nederland.

‘Ik ben gebombardeerd met haatmail vanuit Nederland,’ schrijft hij in The Wall Street Journal, ‘zoals deze: “Hallo huilbaby, kom naar Nederland, dan zal ik je een stomp op je lelijke gezicht geven met mijn vijftig jaar oude Hollandse vuisten.”‘

Kinderkopjes

Futterman sprak zich afgelopen weekeinde in dezelfde krant uit tegen de Nederlandse overheersing op de schaats. ‘Iedereen die het zat is om te zien dat Nederlandse schaatsers medailles winnen bij het schaatsen’ moet zijn hand de lucht in steken, schreef de Amerikaan.

Het feit dat er zo veel medailles bij het langebaanschaatsen worden gewonnen, is absurd, schreef hij, zeker voor een land dat ongeveer ‘vijftien miljoen inwoners’ heeft.

Maar, zegt hij nu, ‘blijkbaar heb ik het idee gecreëerd dat ik niet van Nederland hou. Ik zou alles doen voor een Amstel Light. Ruud Gullit was vroeger mijn favoriete voetballer. Kinderkopjes, erg cool. Ik hou van frietjes met mayonaise. Mijn winterjas is oranje. (…) Ik zou kunnen doorgaan, maar jullie begrijpen het wel.’

Volg Tom Reijner op Twitter

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.