sport

FIFA verrast door uitspraken secretaris-generaal over winter-WK

08 januari 2014Leestijd: 2 minuten

Wereldvoetbalbond FIFA heeft nog helemaal geen beslissing gemaakt over het moment waarop het Wereldkampioenschap voetbal in 2022 in Qatar zal worden gehouden. Secretaris-generaal Jérôme Valcke sprak voor zijn beurt door te zeggen dat het toernooi sowieso niet in de zomer zal worden gespeeld.

Dat zegt de vice-voorzitter van de FIFA Jim Boyce woensdag in reactie op de uitspraken van secretaris-generaal Valcke, woensdag op Radio France.

Volgens Valcke zal het toernooi nu worden gepland tussen 15 november 2022 en 15 januari 2023. Maar die beslissing neemt de FIFA pas aan het einde van 2014, zegt Boyce. ‘Ik weet niet of Jérôme misschien zijn persoonlijk mening heeft gegeven, maar we hebben hier in het comité in ieder geval niet over gepraat.’

Fout

Normaal gesproken wordt het voetbaltoernooi altijd in de Europese zomer gespeeld, omdat de meeste spelers die actief zijn op een WK dan vrij zijn.

Eerder gaf FIFA-voorzitter Sepp Blatter al toe dat zijn organisatie ‘misschien een fout heeft gemaakt’ door te denken dat het WK in de zomer van Qatar kan worden gespeeld.

Discriminatie

Maar Blatter zei daarbij ook dat we maar eens af moesten van de Europese dominantie. ‘We discrimineren de landen die andere seizoenen hebben dan Europa. Een natie moet worden beoordeeld op financiële en sociale argumenten. Vervolgens kan het gastland bepalen wanneer het de beste tijd is om het toernooi te organiseren,’ zei Blatter eerder al.

Als het toernooi daadwerkelijk naar de winter wordt verplaatst, moeten er afspraken worden gemaakt met de Europese voetbalcompetities. Duidelijk is dat die in het seizoen 2022/2023 flink zullen moeten worden aangepast. In de meeste competities wordt rond Kerstmis en Oud en Nieuw een korte rustperiode gehouden, maar die tijd is te kort om een heel WK af te kunnen werken. Bovendien gaat de Britse Premier League gewoon door in de winter.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.