sport

WK-loting: Oranje treft Spanje, Chili en Australië

06 december 2013Leestijd: 2 minuten

Het Nederlands elftal speelt in de groepsfase van de wereldkampioenschappen voetbal volgend jaar zomer in Brazilië tegen Spanje, Chili en Australië.

Dat blijkt uit de loting voor het WK voetbal in de Braziliaanse kustplaats Costa do Sauipe vrijdag. De ploeg van bondscoach Louis van Gaal werd ingedeeld in groep B.

Herhaling

Oranje opent het toernooi op 13 juni in Salvador tegen huidig wereldkampioen Spanje. Dat is een herhaling van de WK-finale van 2010. Op 18 juni speelt het Nederlands elftal tegen Australië in Porto Alegre.

Oranje sluit de groepsfase op 23 juni in São Paulo af tegen Chili. Louis van Gaal toonde zich voor de camera’s van de NOS niet erg enthousiast over de loting: ‘Het wordt moeilijk.’

De openingswedstrijd van het WK op 12 juni gaat tussen gastland Brazilië en Kroatië.

Voorloting

Nederland zat voor de loting in pot 4 met negen Europese landen. Omdat dit aantal moest worden teruggebracht naar acht, werd een Europees land overgeheveld naar pot 2. Uit de voorloting kwam Italië naar voren.

Normaal gesproken gaat het laagst gekwalificeerde land, in dit geval Frankrijk, automatisch naar pot 2, maar daar stak wereldvoetbalbond FIFA een stokje voor: de organisatie vond het puntverschil tussen Frankrijk en de andere landen te klein en koos daarom voor een loting. Italië dat in pot 2 terechtkwam, trof sterke tegenstanders: Uruguay, Costa Rica en Engeland.

De loting voor het WK voetbal van komende zomer in Brazilië is begonnen met een moment van stilte en een applaus voor Nelson Mandela, die op 95-jarige leeftijd is overleden.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.