sport

Amerikaans team wint zeilwedstrijd America’s Cup met 9-8

25 september 2013Leestijd: 1 minuut

Na een serie van zeventien spectaculaire zeilraces is woensdagavond een winnaar uit de bus gekomen. Het Amerikaanse Oracle Team USA won woensdag in de allerlaatste race van uitdager Emirates New Zealand. Dat was de achtste zege op rij voor de Amerikanen.

Het Oracle Team USA met schipper James Spithill en Nederlandse trimmer Simeon Tienpont maakten afgelopen week een onwaarschijnlijke comeback na een achterstand van 8-1.

Dinsdagavond versloeg de titelverdediger opnieuw zijn tegenstander in de baai van de Amerikaanse stad San Francisco. Daarmee was de stand tussen de Amerikanen en Nieuw-Zeelanders 8-8.

Winnaar

Wie het eerst op negen punten komt, mag zich winnaar van de vierendertigste America’s Cup noemen. De zeilrace, voor het eerst georganiseerd in 1851, is de oudste sportcompetitie ter wereld.

Een week geleden leek het nog een gelopen race. De Nieuw-Zeelanders vlogen keer op keer moeiteloos als eerste over de finish en kwamen op 8-1 voorsprong. Slechts één overwinning had het team nog nodig om de beker mee naar huis te kunnen nemen.

Risico

De teams varen voor het eerst in de geschiedenis van de America’s Cup in high-tec AC72 catamarans. De boten kunnen snelheden van boven de zeventig kilometer per uur halen.

Zeilen in deze razendsnelle catamarans is niet zonder risico. Tijdens een training voor de America’s Cup kwam oud-olympisch kampioen Andrew Simpson om het leven toen de catamaran van het Zweedse team omsloeg.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.