sport

Fenerbahçe mag niet meer voetballen in Europa

28 augustus 2013

De Turkse voetbalclub Fenerbahçe mag de komende twee jaar niet meespelen in Europese clubtoernooien, omdat de club zich in 2011 schuldig heeft gemaakt aan matchfixing.

Dat heeft het internationale sporttribunaal Court of Arbitration for Sport (CAS) woensdag besloten.

Hoger beroep

Fenerbahçe ging in hoger beroep tegen het vonnis van de Europese voetbalbond UEFA, die de club schorste wegens matchfixing in 2011. Matchfixing is het beïnvloeden van de wedstrijduitslag, bijvoorbeeld door de spelers om te kopen.

Het internationale sporttribunaal was het eens met de UEFA en wees het hoger beroep af. De Turkse club was het seizoen 2011-2012 al uitgesloten van de Champions League, ook wegens matchfixing.

Schorsing

Naast Fenerbahçe moet de Oekraïense voetbalclub Metalist Charkov één seizoen missen, omdat het betrokken was bij diverse omkoopschandalen. Ook deze schorsing bleef in hoger beroep gehandhaafd.

Metalist Charkov werd net als Fenerbahçe al eerder veroordeeld voor matchfixing.

Uitsluiting

Tijdens het proces speelde Fenerbahçe nog mee in de voorrondes van de Champions League. Nadat ze zowel de thuis- als uitwedstrijd verloren van het Engelse Arsenal, zou de club van Dirk Kuijt in de Europa League uitkomen.

Dat gaat nu niet meer door. De UEFA overlegt donderdag wat de uitsluiting betekent voor de Europa League en welke club de plaats van Fenerbahçe mag innemen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.