Sunderland in verzet tegen komst ‘fascist’ Di Canio

01 april 2013Leestijd: 2 minuten

Bij de Britse Premier League-club Sunderland is veel ophef ontstaan rond de aanstelling van de omstreden Paolo Di Canio als hoofdcoach. Vicevoorzitter David Milliband is opgestapt en supporters zijn protestacties begonnen.

Milliband, de vroegere Britse minister van Buitenlandse Zaken, is woedend over de komst van Di Canio.

De markante Italiaan noemt zichzelf een ‘fascist’ en trakteerde de ‘Curva Nord’ van Lazio Roma een aantal jaren terug enkele malen op de Hitlergroet.

Daarnaast heeft Di Canio een beeltenis van ‘DUX’, de bijnaam van Benito Mussolini, op zijn rechterarm getatoeëerd.

Degradatie

Dat weerhield de clubleiding van Sunderland er niet van om Di Canio aan te stellen als opvolger van Martin O’Neill. De club hoopt in de als coach onervaren Di Canio de man te hebben gevonden om een degradatie uit de hoogste Engelse divisie te voorkomen.

De voorzitter van de supportersvereniging van Sunderland heeft aangegeven niet meer naar wedstrijden te zullen komen zolang Di Canio de hoofdcoach is. Op Facebook stromen de protestbetuigingen binnen. Vicevoorzitter Milliband zei eerder deze week ook al te zullen opstappen als parlementariër voor de Labour-partij.

Hitlergroet

De Italiaan, die in Italië eens een rode kaart kreeg omdat hij tegenover de scheidsrechter zijn broek had laten zakken, is geen onbekende voor de Britten. Hij speelde er voor Sheffield Wednesday, Charlton Athletic en West Ham United.

Bij die laatste club was hij zowel gehaat als geliefd. Hij veroverde de harten van veel supporters toen hij in een open scoringskans de bal met zijn handen ving in plaats van in het doel te koppen. Hij deed dat omdat de keeper van de tegenstander geblesseerd op de grond lag. ‘Ik speel niet verder als een collega op de grond ligt,’ luidde zijn commentaar destijds.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.