Schippers: Boogerd moet volledige openheid geven

07 maart 2013Leestijd: 1 minuut

Oud-wielrenner Michael Boogerd is het verplicht om volledige openheid te geven over zijn dopinggebruik en dat van anderen. ‘Hij moet niet alleen zijn eigen straatje schoonvegen, maar in detail uit de doeken doen wat er allemaal is gebeurd.’

Dat zegt minister Edith Schippers (VVD, Sport) donderdag in De Telegraaf. ‘Hij is het aan de nieuwe generatie verplicht.

Anoniem

Het ministerie van Volksgezondheid en Sport financiert de antidopingcommissie van de wielerbond KNWU. Renners, verzorgers en andere betrokkenen kunnen daar anoniem vertellen wat er is gebeurd.

Boogerd voelt daar echter niets voor. ‘Ik ben geen verrader en houd mijn principes overeind,’ zegt de oud-wielrenner die woensdag zijn dopinggebruik bekende.

Schippers neemt hier geen genoegen mee. ‘Zijn bekentenis kwam niet als een grote verrassing voor mij. Dat zegt natuurlijk wel wat. In die periode was dopinggebruik een groepsproces. Hij moet eens goed nadenken over wat hij de nieuwe generatie wielrenners aandoet,’ zegt Schippers.

Bedrieger

De minister verwacht dat na Boogerd meer renners hun dopinggebruik zullen bekennen. ‘Ik verwacht dat iedereen schoon schip maakt.’

Boogerd zei woensdag in diverse interviews dat hij zich geen bedrieger vindt. ‘Zo voelt het niet. Ik hoopt dat mensen begrijpen dat ik voor een moeilijke keuze stond. Voor mijn gevoel heb ik geen steken laten vallen.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.