Oud-wielrenner Michael Boogerd bekent dopinggebruik

06 maart 2013Leestijd: 2 minuten

Oud-wielrenner Michael Boogerd heeft bekend doping te hebben gebruikt. De druk op de voormalig Rabobank-renner is de afgelopen tijd zo groot geworden dat hij zijn dopinggebruik niet langer geheim kon houden.

Dat zegt de veertigjarige Boogerd woensdag tegen diverse media waaronder De Telegraaf en de NOS. Boogerd heeft spijt van het in stand houden van ‘de cultuur’ die heerst in het wielrennen.

Overwinning

Boogerd zegt dat hij zich van 1997 tot het einde van zijn carrière in 2007 schuldig maakte aan het gebruik van epo, bloedtransfusies en cortisonen. De mooiste overwinning van zijn carrière, een bergrit naar La Plagne in de Tour de France in 2002, behaalde hij met hulp van doping.

‘Ik besef dat die zege in de ogen van het publiek nu misschien besmet zal zijn,’ zegt Boogerd in een interview dat woensdagavond om 19.00 uur op Nederland 1 wordt uitgezonden.

Slachtoffer

Boogerd is naar eigen zeggen geen slachtoffer van het systeem. De verantwoordelijkheid om doping te gebruiken, lag volledig bij hem zelf. Hij wil dan ook geen collega’s en begeleiders aanwijzen en beschuldigen.

‘Ik kom nu uit voor de fouten die ik heb gemaakt. Ik ben verantwoordelijk voor mijn beslissing om doping te gebruiken en wil mijn fouten niet in andermans schoenen schuiven.’ Boogerd zegt dat hij niet continu doping gebruikte, maar in ‘periodes’.

Boogerd kwam de afgelopen weken steeds verder in het nauw. Oud-ploeggenoten Grischa Niermann, Danny Nelissen en Marc Lotz bekenden eerder dat zij tijdens hun Rabobank-periode doping gebruikte. Eind vorige maand werd bekend dat hij grote bedragen had overgemaakt aan een Oostenrijkse dopingdealer.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.