Oud-bondscoach Jan Zwartkruis (87) overleden

08 maart 2013Leestijd: 1 minuut

Oud-bondscoach Jan Zwartkruis, die trainer van het Nederlands elftal was tussen 1976 en 1981, is donderdag overleden in zijn woonplaats Soesterberg. Hij is 87 jaar geworden.

Dat heeft voetbalbond KNVB vrijdag laten weten.

WK-finale

In 1978 leidde hij als assistent van Oostenrijker Ernst Happel Oranje naar de WK-finale in en tegen Argentinië. Nederland verloor in Buenos Aires met 3-2.

Zwartkruis werd in augustus 1976 aangesteld als opvolger van bondscoach George Knobel, die was opgestapt. Hij zou deze functie voor slechts twee wedstrijden vervullen. Dit werd begin 1977 met nog eens twee wedstrijden verlengd.

28 interlands

De KNVB wilde Zwartkruis vastleggen, maar hij hield vast aan zijn baan bij het ministerie van Defensie. Hierop werd in mei 1977 Ernst Happel als nieuwe bondscoach gepresenteerd. Zwartkruis bleef echter betrokken bij Oranje als assistent.

Na het succesvolle wereldkampioenschap uit 1978 kreeg hij nogmaals de leiding over het Nederlands elftal. Het Nederlands elftal speelde in totaal 28 interlands onder zijn leiding. Hij werd in 1981 opgevolgd door Kees Rijvers.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.