FIFA maakt haast met invoeren biologisch paspoort

15 februari 2013Leestijd: 2 minuten

De internationale voetbalfederatie FIFA wil het biologisch paspoort voor voetballers versneld gaan invoeren. Deelnemers aan de Confederations Cup volgend jaar in Brazilië moeten al een medisch dossier hebben.

Dat heeft de Zwitserse FIFA-president Sepp Blatter laten weten tijdens een ontmoeting met de directeur van het internationale anti-dopingbureau WADA.

Een half jaar geleden liet de FIFA al weten dat de voetballers die aan het Wereldkampioenschap van 2014 in Brazilië meedoen, over een biologisch paspoort moeten beschikken. Met oog op recente dopingonthullingen en mogelijk ook om het slechte, conservatieve imago van de FIFA weg te poetsen, maakt het sportorgaan nu haast.

Schommelingen

In het medisch paspoort, nu in gebruik bij het wielrennen, kunnen schommelingen in bloed- en urinewaarden worden waargenomen. Nu is hier in het voetbal nagenoeg geen controle op.

‘Voetballers kunnen hun loopbaan beëindigen zonder ook maar één keer getest te zijn,’ zei de WADA-directeur John Fahey vorige week al.

Spaans voetbal

De Zwitsers-Canadese anti-dopingautoriteit WADA startte vorige week een onderzoek naar de Spaanse club Real Sociedad nadat een oud-voorzitter had bekendgemaakt dat de Basken tussen 2002 en 2008 waren onderworpen aan een intensief dopingprogramma.

De Spaanse dopingarts Eufemiano Fuentes zou volgens De Franse krant Le Monde ook hebben samengewerkt met voetballers van onder meer Real Madrid, Barcelona en Valencia, maar de Spaanse autoriteiten weigeren iets met die informatie te doen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.