sport

Ruime zege voor Ajax in klassieker tegen Feyenoord

20 januari 2013Leestijd: 2 minuten

Ajax heeft zondag met 3-0 gewonnen in een boeiende klassieker tegen Feyenoord. De regerend kampioen boekte als enige van de vijf titelkandidaten een overwinning. Daardoor is Ajax de nieuwe koploper FC Twente op de ranglijst tot op één punt genaderd.

Grote man bij de thuisclub was Viktor Fischer. De achttienjarige Deen sloeg in de eerste helft tweemaal toe op momenten dat Feyenoord zich gelijkwaardig mocht noemen.

Boeiende openingsfase

De klassieker kende een flitsende openingsfase. Fischer dribbelde al na 7 minuten richting Erwin Mulder. Hij omspeelde de keeper van Feyenoord en tikte beheerst raak (1-0). Nauwelijks een minuut later miste Lex Immers een prachtige mogelijkheid om de Rotterdamse ploeg weer op gelijke hoogte te schieten. Christian Eriksen verzuimde in de tiende minuut weer namens Ajax van een mislukte terugspeelbal van Bruno Martins Indi te profiteren.

Feyenoord probeerde het spel van Ajax al in een vroeg stadium te ontregelen. De thuisclub had het lastig met de gedurfde en agressieve speelwijze van de bezoekers. Ajax moest het balbezit opvallend vaak aan de tegenstander laten. Veel kansen leverde het Rotterdamse aanvalsspel echter niet op.

Strafschop

Een blunder van Joris Mathijsen stelde Ajax na veertig minuten in staat om verder afstand te nemen. De routinier verspeelde de bal slordig aan Fischer, die maar heel even nadacht en keihard raak schoot (2-0).

Ook in de tweede helft was Feyenoord lang dreigend. Toch was het Ajax die in de persoon van Eriksen in de 63e minuut voor de derde keer toesloeg (3-0).

Zo’n twee minuten na die treffer kreeg Feyenoord een ideale mogelijkheid om de wedstrijd weer spannend te maken. Ricardo van Rhijn vloerde in het strafschopgebied Boëtius en moest met een tweede gele kaart van het speelveld. Lex Immers belastte zich met de strafschop, maar stuitte op doelman Vermeer. Daarna liet Ajax de ruime voorsprong niet meer in gevaar komen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.