sport

Armstrong reageert bij Oprah Winfrey op dopingschandaal

09 januari 2013Leestijd: 1 minuut

De Amerikaanse oud-wielrenner Lance Armstrong reageert voor het eerst in het openbaar op het grote dopingschandaal waarin hij de hoofdrol speelt. Oprah Winfrey interviewt Armstrong volgende week in zijn eigen huis.

Op donderdag 17 januari zal het interview worden uitgezonden op de Amerikaanse televisie.

De Amerikaan heeft besloten om te reageren op het steeds groter wordende dopingschandaal waarin hij verwikkeld is.

Smeergeld

Deze week werd bekend dat hij het Amerikaanse antidopingbureau Usada in 2004 een geldbedrag van 191.000 euro had aangeboden.

Datzelfde bureau kwam vorig jaar met een vernietigend rapport waarin een groot dopingnetwerk rond de wielrenner werd blootgelegd.

Tour de France

Op basis van het rapport ontnam de internationale wielerunie UCI de Texaan zijn zeven Tour-titels en schorste hem voor het leven.

In het USADA-rapport is te lezen hoe vele wielrenners op stelselmatige basis hun prestaties bevorderden door doping te gebruiken.

Rabobank

Omdat ook de Nederlandse Rabobank-ploeg in het rapport voorkomt, besloot de bank om de sponsoring na zeventien jaar stop te zetten.

Uit het rapport zou blijken dat dopinggebruik bij de Rabobankploeg een veel voorkomend fenomeen was. Teamarts Geert Leinders zou de spil zijn geweest in het programma en ook voormalig wielrenner Michael Boogerd zou eraan mee hebben gedaan.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.