sport

Verbeek ondertekent ‘belachelijk’ manifest KNVB niet

21 december 2012Leestijd: 2 minuten

AZ-trainer Gertjan Verbeek weigert de verscherpte KNVB-gedragscode ‘Zonder respect geen voetbal’ voor het betaalde voetbal te ondertekenen. Verbeek spreekt van een ‘belachelijke actie’.

Dat zei Verbeek vrijdagavond tegen de camera’s van de NOS na de verloren wedstrijd tegen FC Twente.

De trainer noemt het plan van de KNVB om de huidige regels aan te scherpen ‘totale onzin’.

Dubieus

‘Het blijft dubieus. Je moet gewoon zeggen; je mag niet meer protesteren. Nu zeggen ze “je mag alleen functioneel demonstreren”, maar wat is functioneel?’ vraagt Verbeek zich af.

Volgens Verbeek wordt nu de ene trainer naar de tribune gezonden en de andere niet. ‘Dat zorgt voor onduidelijkheid, ik ben dan ook niet van zins dit te ondertekenen.’

Van Praag

De uitgesproken AZ-trainer richtte zijn kritiek rechtstreeks in de richting van KNVB-bestuurders Michael van Praag en Bert van Oostveen.

Van Praag had in het openbaar felle kritiek op Sparta-trainer Michel Vonk terwijl Van Oostveen publiekelijk een dispuut uitvocht met oud-bondscoach Bert van Marwijk.

‘Over respect en gedragsregels gesproken,’ zei Verbeek. ‘Moet je eens kijken hoe die twee naar buiten komen. Als de twee grootste voetbalbazen van Nederland zich al niet aan de gedragscode houden, moeten zij ons daar dan op wijzen?

Grensrechter

In reactie op de doodgeschopte grensrechter Richard Nieuwenhuizen kondigde de KNVB vrijdag aan strenger te zullen optreden als spelers en trainers de gedragscode overtreden. Na de winterstop zullen de scheidsrechters een no-nonsensebeleid voeren en protesterende spelers direct een gele kaart geven.

De voetbaltrainersvakbond CBV schaarde zich achter de maatregel van de KNVB. Verbeek is geen lid van die bond.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.