Gerry van der List

Houd op over homorechten en laat de Sven Kramer-show beginnen!

07 februari 2014Leestijd: 2 minuten

In de beschouwingen over de Olympische Winterspelen in Sotsji, die vrijdag beginnen, gaat het steeds over mensenrechten. Helaas, sport mag niet als politiek instrument worden gebruikt.

Mark Rutte kan soms heel verstandig uit de hoek komen. Toen de VVD-premier onlangs kritisch werd ondervraagd over de Winterspelen, die vandaag officieel worden geopend, zei hij dat het in Sotsji niet om een Poetin-show ging. Nee, het zou een Sven Kramer-show worden.

Oneerlijk

Mooi gezegd. Zoals de nieuwe voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité, Thomas Bach, evenzeer terecht opmerkte, draait het bij de Olympische Spelen om sport. Het is gemakkelijk en oneerlijk om over de rug van sporters politiek te bedrijven.

Natuurlijk ligt het voor de hand om kritiek te hebben op de homofobe wetgeving in Rusland en de opvattingen van president Vladimir Poetin, die overigens aansluiten bij de ideeën van de meerderheid van zijn volk.

Protest

Maar er zijn zoveel landen waar het minstens zo slecht is gesteld met de positie van homo’s. Bovendien zijn er op allerlei niveaus dagelijks contacten met Rusland zonder dat er protest klinkt.

Van Nederlandse ondernemers wordt – gelukkig – niet verwacht dat zij voordat zij een contract ondertekenen met Russische bedrijven, eerst een kritisch gesprek voeren over de behandeling van homo’s, lesbiennes, biseksuelen en transgenders.

Bezorgdheid

De Nederlandse regering heeft verschillende mogelijkheden om haar bezorgdheid te uiten over de mensenrechtensituatie in minder beschaafde gebieden.

Zij kan ambassadeurs op het matje roepen en de eigen ambassadeur zijn beklag laten doen. Ook kan de minister van Buitenlandse Zaken, desnoods gestoken in een roze pak, het opnemen voor homo’s in internationale organisaties als de Verenigde Naties. Maar sport mag niet als politiek instrument worden gebruikt.

Goud

Hopelijk verstomt het geroep om zinloze symboolpolitiek ten koste van sporters als de Spelen eenmaal begonnen zijn. Zaterdag staat de 5 kilometer schaatsen bij de mannen al op het programma.

Dat wordt, als hij van tevoren nog even aan zijn coach uitlegt hoe het ook alweer zit met die wissels, vast goud voor Sven Kramer. Met een juichende premier, Koning en Koningin op de tribune. Het beloven mooie Spelen te worden.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.