Afshin Ellian Afshin Ellian

Nederland heeft wel grotere problemen dan matchfixing

08 februari 2013Leestijd: 3 minuten

Matchfixing is de nieuwe vijand. Gokken op voetbaluitslagen kan onze rechtsorde destabiliseren. Europol kwam met het bericht dat matchfixing zelfs in de topcompetities gebeurt: Champions League en kwalificatieduels voor Europese- en Wereldkampioenschappen. De wereld is in gevaar.

De Aziatische maffia brengt onze wereld in gevaar, als in een James Bond-film.

Verontruste Kamerleden vroegen een debat aan over de nieuwe dreiging. Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer wil met de ministers Edith Schippers en Ivo Opstelten in debat over matchfixing.

Matchfixing: het is geen Al-Qa’ida, maar niet minder gevaarlijk. Straks moet de nationale coördinator terrorismebestrijding en veiligheid zich nog bemoeien met schunnige Aziatische figuren die aan de randen van het internet al gokkend uitslagen willen beïnvloeden.

Manipuleren

Voetbal is een spel. Maar: ook gokken is een spel.

Verontwaardiging en angst maakten zich meester van iedereen die maar iets heeft met voetbal van doen heeft. Directeur Frank Rutten van de belangenorganisatie Eredivisie CV zocht, volgens de berichten, vooral naar oplossingen aan de basis.

‘Als sport moet je je afvragen of je het wel goed moet vinden dat er overal op kan worden gewed. Op officiële wedstrijden wedden lijkt mij logisch maar op allerlei andere vormen is nauwelijks controle. Voor het manipuleren van een uitslag van een wedstrijd heb je verschillende spelers nodig, maar bij een gele of rode kaart of een inworp geldt dit niet.’

Oplossingen aan de basis! Voorwaarts! Voetbal mag geen spel meer zijn.

Niets aans de hand

Is er echt iets aan de hand waardoor de eerbiedwaardige Kamerleden en ministers zich zorgen moeten maken? Nee, in zijn algemeenheid niet.

Ajax wil nog steeds winnen – en er is geen kracht die de Amsterdammers op andere gedachten kan brengen. Hetzelfde geldt voor Feyenoord en PSV. Alle belangrijke voetballanden willen de kwalificaties voor het WK en EK overleven. Miljoenen kijkers zijn rechtstreeks getuige van de belangrijke wedstrijden. Er wordt tot de laatste snik gevochten, gestreden en gespeeld voor een club, voor een land en voor een titel.

Gokverslaafden

En de gekken die willen gokken?

Het is algemeen bekend dat Chinezen erg van gokken houden. Wij houden van voetbal, maar zij houden van gokken op voetbalwedstrijden. Waarom weet niemand.

In Amsterdam organiseren ze illegale gokbijeenkomsten. In halfdonkere kamers zitten wat Chinezen die blanke gokverslaafden ruimte bieden.

Heel erg, maar onze samenleving zal het nooit en te nimmer destabiliseren. En geweld? Er wordt ook beweerd dat er weleens met geweld wordt gedreigd bij matchfixing. Dat is ernstig. Als dat gebeurt, moet de politie optreden. Maar dergelijke gevallen zijn in Nederland niet bekend. Ik ken geen geval van bedreiging dat verband houdt met matchfixing in Nederland. Waarover praten we dan? Nergens over.

Bier drinken

Het is een mediahype. Gokken is geen terrorisme of corruptie binnen staatsorganen. Het is inderdaad erg maf dat mensen gaan gokken in deze tijden van crisis. Er zijn ook gekken die te veel bier drinken. Maar is dat een gevaar voor de integriteit van de staat of onze samenleving? Nee, echt niet.

We houden ons bezig met flauwekul. De ministers moeten zich helemaal niet bezighouden met dit soort vraagstukken. De minister van Justitie moet zich vooral bezighouden met de nationale politie. En ook de Kamer moet zich niet bemoeien met het gokken op voetbaluitslagen.

Sanctioneren

Er zijn geen aanwijzingen dat in Nederland clubs en sporters op grote schaal worden bedreigd en vervolgens de uitslagen beïnvloeden. Waar wordt bedreigd, treedt de politie op. En waar op concrete wijze een strafrechtelijk gesanctioneerde wet wordt overtreden, zal de politie moeten optreden.

Als blijkt dat opsporingsambtenaren op grote schaal verkeerd – of helemaal niet – hebben gehandeld, zal de Kamer dit onderzoeken. Dit alles is hier niet het geval.

De Tweede Kamer moet zich bezighouden met de echte problemen van dit land: huizenmarkt, gezondheidszorg en overvallen in huizen van burgers. Daarvoor zijn ze gekozen – niet voor de mediahype in gang gezet door sportjournalisten en Europol.

Mishandeld

In crisistijd is het belangrijk dat de staat en de staatsorganen prioriteiten durven stellen. De schaarse middelen, zoals politieagenten, moeten niet worden ingezet voor schijnproblemen.

Elke dag en nacht wordt in Nederland wel ergens ingebroken. Soms worden daarbij, zoals recentelijk in Leiden, burgers op afschuwelijke wijze mishandeld. Daarover moeten minister Opstelten en de Tweede Kamer zich buigen.

En de matchfixing? Dat is leuk… voor de sportjournalisten. Zo kunnen de programma’s worden gevuld.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.