nederland

Moeten we ons al zorgen maken? Ook geen medaille voor Kromowidjojo

12 augustus 2016

Voor de Nederlandse ploeg verlopen de Olympische Spelen in Rio de Janeiro nog niet zoals gehoopt, nu ook zwemster Ranomi Kromowidjojo op de honderd meter naast een medaille greep. Toch komen er nog genoeg kansen komen om het medaillerecord aan te vallen.

Met een tijd van 53.08 werd Ranomi Kromowidjojo vijfde op de honderd meter vrije slag, slechts negen honderdste verwijderd van plaats 3. De Amerikaanse Simone Manuel en de Canadese Penny Oleksiak noteerden dezelfde tijd en wonnen samen goud. Het brons was voor de Zweedse Sarah Sjöström.

‘Een bizarre finale’, zo reageerde Kromowidjojo meteen na de race. Ze verdedigde haar olympische titel uit Londen, maar ging de finale niet in als topfavoriet. ‘Op zich kan ik hier wel mee leven. Ik zwem nagenoeg dezelfde tijd als vier jaar geleden. Alleen word ik daar nu vijfde mee, net niet genoeg voor brons.’

De Nederlandse deelname aan de Olympische Spelen kent een lange geschiedenis, die in 1900 begon met 28 atleten die werden afgevaardigd naar Parijs. Dat aantal is inmiddels vertienvoudigd. Bestel deze Speciale Editie Olympische Spelen hier >rio

Veel teleurstellingen voor Nederlandse ploeg
De Nederlandse equipe veroverde tot nu toe vijf medailles, waarvan één gouden. Toch moest de ploeg vooral veel tegenslagen verwerken. Verscheiden medaillekandidaten werden uitgeschakeld, onder wie judoka’s Kim Polling en Henk Grol.

Donderdagavond kwam daar ook de mannenploeg baanwielrennen bij, die teleurstellend zesde werd. En niet te vergeten: dan is er ook nog de controverse rond turner Yuri van Gelder, waardoor het beeld is ontstaan dat Nederland zwaar tegenvalt in Rio.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Genoeg kansen voor revanche
Volgens sportdatabedrijf Gracenote valt dat op zich wel mee. Vooraf voorspelde het bedrijf 28 medailles en het schrijft dat dit nog altijd haalbaar is. Van de voorspelde zes ‘gouden sporters’ moeten de meesten nog in actie komen: Dafne Schippers op de 200 meter sprint, Niek Kimman (BMX), de Nederlandse springruiters en Marit Bouwmeester (zeilen).

Lees ook: Yuri van Gelder zet door ondanks ferm besluit turnfederatie

Zeiler Dorian van Rijsselberghe ligt bovendien op medaillekoers. Ook werden al verrassende medailles behaald, zoals de bronzen plak van judoka Anicka van Emden. Het Nederlandse medaillerecord staat op 25, behaald in Sydney in 2000.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.