Koenders: westerse sancties drijven ‘tacticus’ Poetin in het nauw

28 december 2014Leestijd: 2 minuten
'ANP'

De Russische president Vladimir Poetin is naarstig op zoek naar een ‘uitweg’ uit de crisis die is ontstaan door de Russische interventie in Oekraïne.

Hij komt ‘een tikkeltje in het nauw’ door westerse sancties. Dit zei minister Bert Koenders (PvdA) van Buitenlandse Zaken zondag in het tv-programma Buitenhof.

Tactisch

Koenders vindt Poetin een ‘tacticus’ en denkt dat hij nu probeert de onderhandelingen voorzichtig weer op gang te brengen. Welke uitgang Poetin zoekt, is volgens hem nog onduidelijk.

De Europese Unie en de Verenigde Staten stelden sancties in tegen Rusland nadat Rusland zich begin dit jaar in het oosten van Oekraïne ging mengen. Koenders denkt dat die strafmaatregelen nu beginnen te werken: ‘Je ziet hoe die economie in elkaar zakt en die roebelcrisis aan de orde is.’ De waarde van de Russische munt is de laatste tijd steeds meer aan het kelderen.

Communicatie

Koenders is van mening dat de NAVO versterkt moet worden maar wil wel dat we met de machthebbers in Moskou blijven communiceren, ‘hoe moeilijk dat ook is’ Volgens Koenders moeten de militaire en politieke contacten met Rusland weer worden opgebouwd maar moet tegelijkertijd voorlopig wel aan de sancties worden vastgehouden ‘totdat er iets veranderd is’.

Overigens is niet iedereen het met elkaar eens wat betreft de sancties tegen Rusland. Vorige week kondigden zowel Europa als de Verenigde Staten strengere sancties aan. Daarop sprak de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier (SPD) zijn zorgen hierover uit: ‘Wie Rusland economisch op de knieën wil dwingen en daarmee denkt een veiliger Europa te creëren, heeft het mis. Ik kan daar alleen maar voor waarschuwen.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.