Gevolgen hogere belasting vakantiegeld vallen wel mee

18 november 2014Leestijd: 2 minuten

Werkenden met een middeninkomen moeten volgend jaar ruim 12 procent inleveren op hun vakantiegeld. Het verlies wordt echter voor de meesten gecompenseerd door een hoger netto salaris.

Grote groepen werkenden met een middeninkomen houden volgend jaar ruim 12 procent minder aan vakantiegeld over vergeleken met dit jaar, schreef De Telegraaf dinsdag. Dit is een gevolg van de belastingplannen van staatssecretaris Eric Wiebes (VVD) van Financiën. Deze kwamen eerder deze maand ook in opspraak.

Hoewel het klopt, zullen werkenden met een bruto maandloon van tussen de 1750 en 7000 euro er in netto salaris op vooruit gaan. Dit blijkt uit berekeningen van het salarisverwerkingsbureau Salar. Hoewel werkenden met een middeninkomen inleveren op hun vakantiegeld, houden zij in de praktijk dus gemiddeld meer over.

Netto

De berekeningen laten zien dat mensen met een inkomen tot 1.500 netto per maand er iets op achteruit gaan. Iedereen met een hoger inkomen houdt meer over, met uitzondering van mensen met een salaris van 8.500 euro of hoger. Degenen die het meest overhouden zijn mensen met een inkomen van 3.500 tot 7.000 euro per maand: zij gaan er meer dan 1 procent op vooruit.

De berekeningen laten puur het verschil tussen netto- en bruto-loon zien. Extra’s zoals pensioenpremies, bedrijfstakfondsen en cao-verhogingen worden niet meegenomen. Ook toeslagen, kortingen op de inkomstenbelasting en verzekeringspremies zijn niet meegerekend.

Het vakantiegeld wordt netto inderdaad een stuk lager: mensen die bruto meer dan 4.000 euro per maand verdienen kunnen volgend jaar rekenen op een verschil van bijna 300 euro met dit jaar. Het verlies wordt echter gecompenseerd door het extra netto maandloon.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.