Van Aartsen op tijd terug van vakantie voor debat Schilderswijk

12 augustus 2014Leestijd: 2 minuten

Burgemeester Jozias van Aartsen (VVD) van Den Haag komt terug van zijn vakantie in Frankrijk en is dus op tijd voor een spoeddebat met de gemeenteraad. Aanleiding voor het debat zijn de gebeurtenissen in de Haagse Schilderswijk.

De gemeente Den Haag gaf eerder vandaag aan dat het niet nodig was voor Van Aartsen om zijn vakantie af te breken. Een woordvoerder laat nu weten dat hij ‘conform de planning’ donderdag terugkeert en de extra vergadering kan bijwonen.

Wanneer het debat precies is, is nog niet duidelijk. Er is dinsdag een verzoek ingediend bij de griffie. Van Aartsen laat weten ‘een snelle raadsvergadering’ toe te juichen.

Afschepen

Elf leden van de Haagse gemeenteraad eisten dinsdag dat Van Aartsen zijn vakantie eerder zou afbreken voor een debat. ‘Van groot belang is dat de burgemeester daarbij aanwezig is. We laten ons niet afschepen met een locoburgemeester,’ zegt Richard de Mos, van Groep de Mos.

De Mos, initiatiefnemer van het spoeddebat, zegt dat het gemeentebestuur van de stad heeft gefaald tijdens optredens tegen demonstranten. Hij wijst daarbij op een Gaza-demonstratie waarbij geen juridische grenzen zouden zijn overschreden en het niet optreden tegen ISIS-sympathisanten.

Zondag moest de politie ingrijpen tijdens een anti-ISIS demonstratie in de Schilderswijk. Enkele inwoners van de wijk besloten een tegendemonstratie te houden en dat liep al snel uit de hand. Het lukte agenten uiteindelijk om de orde in de wijk te herstellen.

Petitie

Er zijn al langer kritische reacties vanwege het optreden van Van Aartsen wat betreft de demonstraties. Er werd een online petitie in het leven geroepen met als titel Eis het ontslag van Jozias van Aartsen, die al meer dan 18.000 keer is ondertekend.

Van Aartsen liet eind vorige maand weten dat hij ‘diep geraakt‘ is door alle aantijgingen.