Stijgers en Dalers in Den Haag: wie doen het goed en wie niet?

03 juli 2014Leestijd: 2 minuten
''

Aan het Binnenhof – waar donderdag het parlementaire jaar wordt afgesloten – wordt altijd reikhalzend uitgekeken naar Elseviers ‘Stijgers en Dalers’. Wie zitten er in de lift en wie staan er minder goed voor?

De ingewijden waarop Elsevier zich baseert zijn unaniem in hun positieve oordeel over premier Mark Rutte (VVD). ‘Hij is een fixer.’ De premier bedrijft een compromissenpolitiek die veel weg heeft van het spel dat de ministers vroeger als kind speelden: Mikado.

Wirwar

Uit een wirwar van stokjes, halen ze telkens één stokje zonder de rest te bewegen. Rutte is er bedreven in, al is het onduidelijk of hij het land wil hervormen met een reeks compromissen, dan wel zijn kabinet overeind probeert te houden.

‘En toch: petje af,’ zegt een van de geraadpleegde insiders. ‘Rutte zal er langer zitten dan menigeen denkt.’

Actievoerder

Opvallende stijger was vorig jaar PvdA-leider Diederik Samsom, maar die zit nu zwaar in de min. ‘Hij is terug waar hij begon: actievoerder, maar nu van een verloren zaak.’ Samsom zou ‘een Bolkesteintje kun doen’ en naar Brussel vertrekken, maar hij geldt niet als een man die zomaar opgeeft.

Ook de PvdA-ministers Lodewijk Asscher (‘Komodovaraan’) en Jeroen Dijsselbloem (‘Ziet er wel uit als een zuinige drogist, maar daardoor is-ie het nog niet’) hebben het moeilijk.

Minister Frans Timmermans (PvdA) daarentegen heet ‘Rocksolid op Buitenlandse Zaken’. Al moet hij wel oppassen in de Tweede Kamer, want daar vinden ze hem een ‘lul van een vent, maar dijk van een minister’.

Gerdi-factor

Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg (VVD) ‘mist de Gerdi-factor’ en zal tot 2017 voortstrompelen. Zelfs de stiekeme republikeinen ter linkerzijde zijn in hun nopjes met koning Willem-Alexander, ‘al is het wel handel voor en handel na’.

Het oordeel over PvdA-staatssecretaris Jetta ‘Grote Grutjes!’ Klijnsma is vernietigend.  Alexander Pechtold (D66) schopt het tot ‘Peilingenpremier’ en de nieuwe Amsterdamse wethouder Arjan Vliegenthart is reeds ‘de Lodewijk Asscher van de SP’.