politiek

Donner verzweeg Vestia-affaire voor Tweede Kamer

07 juli 2014

Piet Hein Donner (CDA) heeft toen hij minister van Binnenlandse Zaken was de Tweede Kamer bewust niet ingelicht over de financiële problemen bij woningcorporatie Vestia.

Dat blijkt maandag tijdens zijn verhoor door de  Parlementaire Enquêtecommissie Woningcorporaties. Door gesjoemel met derivaten belandde Vestia op de rand van een faillissement.

Minister Donner, die hier al in september 2011 van wist, was bang dat de financiële schade nog groter zou zijn als dit bekend werd. Door het parlement niet te informeren hoopte hij de aansprakelijkheid voor de staat te verkleinen.

Probleem

Donner vond het feit dat er een probleem was geen reden om de Kamer in te lichten. ‘Het is de taak van de Kamer om te controleren wat de regering doet. Dan moet er eerst zijn vastgesteld wat het probleem is, en wat de regering van plan is te doen,’ aldus Donner.

Hij wilde eerst meer van de problemen weten. Als niet duidelijk is wat het probleem is kan de Kamer niet controleren: ‘dan kan het alleen maar zeggen: ga verder met uitzoeken wat het probleem is.’

Vertrouwelijk

Het financiële gat bij Vestia werd tijdelijk gedicht doordat het Waarborgfonds Sociale Woningbouw garant stond voor een miljard euro. Ook daar werd de Tweede Kamer niet over geïnformeerd. Volgens Donner is het normaal dat het parlement niet geïnformeerd wordt over elke waarborgsom die het WSW beschikbaar stelt.

Voordat de oud-minister de Kamer kon inlichten werd hij opgevolgd door Liesbeth Spies. Zij informeerde de Kamer vertrouwelijk over de problemen bij Vestia. Donner herhaalde in de hoorzitting dat hij vindt dat hij juist heeft gehandeld.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.