Onderzoek naar Khoulani: zijn ISIS-uitspraken strafbaar?

20 juni 2014Leestijd: 2 minuten

Het Openbaar Ministerie (OM) doet onderzoek naar de uitlatingen van de lijsttrekker van de islamitische Partij van de Eenheid, Abdoe Khoulani. Het Haagse raadslid betuigde op Facebook steun aan terreurorganisatie ISIS.

Er wordt bekeken of de uitspraken van Khoulani strafbaar zijn, meldt het OM in reactie op berichtgeving van Omroep West.

Er is geen aangifte gedaan tegen het raadslid. ‘We hebben kennisgenomen van de uitspraken en bekijken of wat er gezegd is strafbaar is,’ zegt een woordvoerder van OM. Khoulani zelf vindt het onderzoek ‘belachelijk’.

Schorem

Het raadslid van de partij van ex-PVV’er Arnoud van Doorn schreef op zijn Facebook-profiel: ‘Leve ISIS en in shaa Allah op naar Baghdad om dat schorem aldaar aan te pakken.’

Khoulani beweerde dat hij niet heeft willen provoceren. Sterker, hij probeerde op Facebook zijn omstreden uitlatingen kracht bij te zetten. Het is hypocriet dat ‘tokkies op fora mogen roepen dat moslims dood mogen gaan omdat ze een pro-ISIS demonstratie willen houden bij de Iraakse ambassade,’ zei het raadslid. Dat protest is deze week door de organisatie afgelast.

Veroveringstocht

De laatste dagen verovert de soennitische ISIS in rap tempo grote delen van Irak. De terreurbeweging is uit op een kalifaat, een streng-islamitische staat, en ziet de sjiieten als ketters.

Op hun veroveringstocht richten de ISIS-terroristen bloedbaden aan onder onschuldige burgers en militairen. De miljoenenstad Mosul is stevig in handen van de terroristen. Zij zouden ook de grootste olieraffinaderij van het land bezetten.