politiek

Akkoord over vrije artsenkeuze: wat verandert er precies?

05 juni 2014Leestijd: 2 minuten

Minister Edith Schippers (VVD, Volksgezondheid) heeft donderdag een akkoord bereikt met coalitiepartijen VVD en PvdA en oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP over de vrije artsenkeuze.

De verschillende partijen onderhandelen al geruime tijd over een plan van Schippers om de zorgverzekeringspolis aan te passen. Ze wil op deze manier bezuinigen. Wat zijn de nieuwe afspraken?

Kunnen we zelf onze arts blijven kiezen?

Wel, als het gaat om zogeheten eerste lijnzorg. Patiënten kunnen zelf hun huisarts, tandarts, fysiotherapeut, verloskundige of wijkverpleegkundige blijven kiezen.

Vanaf 2016 krijgen zorgverzekeraars in een nieuwe polis de mogelijkheid om te bepalen naar welke medisch specialist, psycholoog of andere behandelaar in de geestelijke gezondheidszorg iemand wordt doorverwezen.

Wat verandert er daardoor?

Nu is het nog zo dat zorgverzekeraars 80 procent van de kosten vergoeden als zij geen contract hebben met de zorgverlener. Met de nieuwe polis kunnen zorgverzekeraars ervoor kiezen slechts een deel van de behandeling te vergoeden of helemaal niets. Hierdoor kan de zorgpremie lager blijven.

De verandering in 2016 kan tot gevolg hebben dat u verder moet reizen voor zorg. In de praktijk zal het zo zijn dat hoe goedkoper de polis, hoe minder contracten de zorgverzekeraar waarschijnlijk heeft.

Wat als ik zelf mijn zorgverlener wil kiezen?

Dat kan nog steeds, maar dat zal u wel geld kosten. Behalve de nieuwe polis, kunt u in 2016 ook kiezen voor naturapolis waarbij de zorgverzekeraar nog steeds zorg vergoed, ook zonder contract. De premie voor deze polis zal wel hoger uitvallen.

Voor Nederlanders die het niet erg vinden om wat verder te reizen voor zorg of nauwelijks zorg nodig hebben, kunnen deze veranderingen financieel gunstig uitpakken. Naar verwachting gaan zorgverzekeraars flink concurreren met budgetpolissen met contracten met een beperkt aantal zorgverleners.

Waarom wil minister Schippers deze verandering doorvoeren?

Schippers maakte vorig jaar al afspraken met ziekenhuizen, zorgverzekeraars en patiënten om te verzekeren dat zorgverzekeraars goedkoper goede zorg kunnen inkopen. Deze afspraken moeten het kabinet 1 miljard euro opleveren.

Als Schippers niets verandert aan de vrije artsenkeuze, zou ze naar eigen zeggen de behandelingen die in het basispakket zitten, moeten beperken. Of de eigen bijdrage die Nederlanders betalen voor zorg, zou omhoog moeten.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.