politiek

Politieke impasse in Amsterdam: partijen komen er niet uit

14 mei 2014

De politieke partijen in Amsterdam bereiken maar geen akkoord over de nieuwe coalitie. Informateur Thom de Graaf (D66) adviseerde dat D66 en VVD een coalitie zou vormen met PvdA en SP, maar dat gaat niet lukken.

Het is zelfs zover gekomen dat De Graaf zijn functie als informateur heeft neergelegd. Volgens De Graaf ligt de schuld van het mislukken van de onderhandelingen ‘bij alle partijen’ die ‘zo lang draaien’, meldt AT5.

Impasse

De Graaf voerde de regie bij onderhandelingen voor een college met D66, GroenLinks en de VVD. Dinsdag adviseerde hij een vierpartijencoalitie van D66, VVD, PvdA en SP. Vooral PvdA en SP zouden moeite hiermee hebben.

De leiders van de acht partijen die zijn gekozen in de Amsterdamse gemeenteraad komen woensdagavond bijeen in het stadhuis om de impasse de doorbreken, zegt D66-voorman in Amsterdam Jan Paternotte.

Paternotte zal tijdens de bijeenkomst het voorstel doen dat D66 en PvdA als de twee grootste partijen in de stad allebei een informateur benoemen om te bekijken welke coalitie mogelijk is.

Spelletjes

De PvdA zegt dat D66 het bereiken van een akkoord tegenhoudt. D66 zou niet alleen met de PvdA een coalitie willen vormen en wil per se VVD en GroenLinks erbij hebben. ‘Dat blokkeert vrijwel alle oplossingen om uit de impasse te komen,’ schrijft de PvdA op zijn website.

GroenLinks was dinsdag ook al kritisch over de houding van D66. ‘Het is duidelijk dat D66 nooit met GroenLinks de as van een nieuwe college heeft willen vormen,’ is te lezen op de website van de partij.

D66 zou altijd zijn uitgegaan van een rechts-liberale as met de VVD en de partij zou ‘politieke spelletjes’ spelen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.