Informateur Amsterdam wil breed college, mét SP en PvdA

13 mei 2014Leestijd: 1 minuut

Nadat de onderhandelingen tussen D66, VVD en GroenLinks in Amsterdam op niets uitliepen, doet informateur Thom de Graaf (D66) dinsdag een nieuwe poging om een college van burgemeester en wethouders te vormen.

Hij wil dat wordt onderzocht of er een combinatie mogelijk is tussen zijn partij, VVD, PvdA – de grote verliezer van de gemeenteraadsverkiezingen in maart – en de SP.

Historisch

Amsterdam leek af te stevenen op een historisch college zonder de PvdA, de partij die sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog aan de touwtjes trok in de hoofdstad.

Maar omdat GroenLinks donderdagavond uit de onderhandelingen stapte, voelde D66 zich genoodzaakt met de sociaaldemocraten in gesprek te gaan.

Trots

D66-leider in Amsterdam Jan Paternotte zei het besluit van GroenLinks weliswaar te accepteren, maar het toch jammer te vinden dat GroenLinks de onderhandelingen verlaat.

‘We waren trots op het deelakkoord dat we eerder al met GroenLinks hadden opgesteld. De VVD wilde dit akkoord op belangrijke punten onderschrijven, maar voor GroenLinks was dat niet voldoende,’ zei hij nadat de besprekingen donderdag waren mislukt. Waarom GroenLinks de onderhandelingen precies heeft verlaten, is niet bekend.