politiek

Samsom: ik geloof ‘geen bal’ van onderzoek Marokkanen

22 april 2014

PvdA-leider Diederik Samsom gelooft er niets van dat 43 procent van de Nederlandse bevolking minder Marokkanen wil. Hij denkt dat de uitkomst met de vraagstelling te maken heeft.

‘Als je een platte vraag stelt, krijg je een plat antwoord,’ zegt de PvdA-voorman dinsdag.

Hij gelooft wel dat mensen zich zorgen maken over problemen, ‘maar niet dat de Nederlandse bevolking hele bevolkingsgroepen wil wegzetten.’

Ophitsen

Samsom reageert op een onderzoek van opiniepeiler Maurice de Hond, die in opdracht van de PVV peilde wat het standpunt van de Nederlanders is ten aanzien van Marokkanen in Nederland.

De Hond legde deze vraag voor aan deelnemers van het onderzoek. Daarop antwoordde 43 procent dat zij ‘liever minder Marokkanen in Nederland’ zien. 48 procent van de respondenten maakt het niet hoeveel Marokkanen er in Nederland wonen.

PVV-leider Geert Wilders probeert alleen maar een vervolg te geven aan de gebeurtenissen op de avond van de gemeenteraadsverkiezingen in maart, toen hij ‘een zaal ophitste‘ om ‘minder Marokkanen’ te roepen, vindt Samsom.

Oplossing

Ook D66-leider Alexander Pechtold laakt de peiling van De Hond. ‘Je mag alles peilen. Alleen: het biedt geen oplossing. Wat schiet je er dan mee op?’

De D66’er vroeg zich af wat mensen bedoelen met de uitspraak dat ze minder Marokkanen willen. ‘Als je doorvraagt ligt het waarschijnlijk een stuk genuanceerder,’ denkt hij.

Blij

Wilders zei dinsdag dat hij De Hond een feitelijk onderzoek liet uitvoeren en dat de uitkomst ‘politiek-correct Nederland wel niet zal bevallen’.

Uit het onderzoek zou ook blijken dat een meerderheid van de bevolking (55 procent) vindt dat Wilders niet-strafrechtelijk moet worden vervolgd. Daar is Wilders verheugd over: ‘Ik ben blij dat de meerderheid vindt dat je moet kunnen zeggen wat je wilt.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.