politiek

VVD wil hardere aanpak van bijstandstoerisme

13 maart 2014Leestijd: 2 minuten

De VVD wil het veel moeilijker maken voor migranten uit andere landen van de Europese Unie (EU) om in Nederland bijstand te krijgen. Gemeenten moeten vóór het verlenen van een bijstandsuitkering eerst aan de Immigratie- en Naturalisatiedienst vragen of een EU-burger in Nederland mag zijn en blijven.

Als de arbeidsmigrant geen recht heeft op een verblijf in Nederland, dan verliest hij het recht op bijstand, vindt Malik Azmani. Het VVD-Kamerlid komt daartoe met een initiatiefwet, zei hij donderdag.

Fenomeen

Minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) doet te weinig tegen bijstandstoerisme volgens Azmani. Uit cijfers blijkt dat dit fenomeen sterk toeneemt.

‘Ik probeer Asscher al ruim een jaar in beweging te krijgen om hier wat tegen te doen. Maar hij staat erbij en hij kijkt ernaar,’ zegt het VVD-Kamerlid.

Stijging

Het liberale Kamerlid is geschrokken van de meest actuele cijfers uit de migrantenmonitor. Daaruit blijkt volgens hem onder meer dat het aantal Poolse migranten dat een werkloosheidsuitkering aanvraagt, in één jaar is toegenomen met 277 procent. Maar ook in bijstand is een forse stijging te zien, zegt Azmani.

Hierbij gaat in het geval van Polen om een stijging van 36 procent in één jaar, 24 procent bij de Roemenen en 29 procent bij de Bulgaren. ‘Het is prima om hier je handen uit je mouwen te steken, maar je hand ophouden, doe je maar in je eigen land,’ vindt de VVD’er.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.