politiek

Utrechts Statenlid Henk Scherer stapt uit PVV

24 maart 2014

Het Utrechtse Statenlid Henk Scherer is maandag uit de PVV gestapt. De beslissing komt volgens hem ‘uit overwegingen van fatsoen en geloofwaardigheid’.

Dat meldt onder meer RTV Utrecht. Eerder noemde het Statenlid bij die zender de toespraak van Geert Wilders, waarbij PVV’ers scandeerden dat zij ‘minder, minder, minder’ Marokkanen wilden, al ‘walgelijk’.

Ultieme consequentie

Scherer was namens de PVV drie jaar lid van het provinciebestuur in Utrecht. De PVV-fractie in Utrecht zou woensdag vergaderen over de kwestie, maar Scherer wilde niet langer wachten. ‘Ik wil fatsoenlijk blijven en dan moet je de ultieme consequentie aanvaarden.’

Het Statenlid geeft zijn zetel op. Hij zit vanmiddag nog wel de commissie voor Mobiliteit, Milieu en Economie voor. Scherer: ‘Zo snel vind je namelijk geen nieuwe voorzitter, maar daarna is het werk voor de PVV voorbij.’

De vier resterende Statenleden van de PVV in Utrecht komen woensdag met een verklaring, zei Statenlid Han IJssennagger maandag. Hij wilde maandag niet zeggen of hij ook van plan is de PVV te verlaten, maar sloot dat evenmin uit.

Opgestapte PVV’ers

Sinds de speech van woensdag zijn twee Kamerleden, Joram van Klaveren en Roland van Vliet, opgestapt en meerdere Statenleden. Laurence Stassen verlaat de PVV-fractie in het europarlement en het provinciebestuur van Limburg. In Flevoland is de situatie nog onduidelijk, maar hebben drie leden zich wel gedistantieerd van de uitspraken en Van Klaveren is er opgestapt.

In de gemeente Den Haag stapte Chris van der Helm uit de PVV, in de gemeente Almere hebben acht raadsleden afstand genomen van de uitspraken van Wilders.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.