politiek

Ronselende PvdA-lijsttrekker Soest trekt zich terug

11 maart 2014Leestijd: 2 minuten

De stemmen ronselende fractievoorzitter en lijsttrekker van de PvdA in Soest, Osman Suna, legt zijn raadslidmaatschap neer. Suna zegt vanwege de ontstane ‘beeldvorming’ niet meer met volle overtuiging te kunnen functioneren.

Suna, die door de camera’s van PowNews werd betrapt op het ronselen van stemmen onder allochtonen, meent dat er sprake is van ‘beeldvorming’. De opgestapte PvdA’er zegt nooit ‘de intentie hebben gehad’ om de Kieswet te overtreden.

Of Suna zich aan strafbare feiten schuldig heeft gemaakt, moet door het Openbaar Ministerie (OM) worden ingeschat. Het OM werd dinsdag door burgemeester Rob Metz (VVD) ingelicht over de mogelijke ronselpraktijken van de PvdA-fractie in Soest. De burgemeester zegt de zaak ‘hoog op te nemen’.

Ronselen

Maar over de ronselpraktijken van de PvdA lijkt eigenlijk geen twijfel te bestaan. De camera’s van PowNews legden de illegale praktijken op beeld vast.

Fractievoorzitter en lijsttrekker Osman Suna werd door het programma op heterdaad betrapt terwijl hij bezig was met het verzamelen van stembiljetten onder allochtonen in Soest.

Overleg

Burgemeester Metz heeft dinsdag overlegd met de secretaris-directeur van de landelijke Kiesraad. Ondanks de mogelijke stemfraude van de PvdA gaat de gemeente vooralsnog verder met de voorbereidingen op de gemeenteraadsverkiezingen van volgende week.

Ook de PvdA onderzoekt wat er precies is gebeurd in Soest, zo liet voorzitter Hans Spekman maandag al weten. Ook PvdA-leider Diederik Samsom heeft zijn afkeuring uitgesproken. Het stelselmatig benaderen van personen om hen ertoe te bewegen om hun stempas af te geven, is verboden onder de Kieswet. Ook onder het strafrecht zijn ‘bedrieglijke handelingen bij verkiezingen’ niet toegestaan. Er staat een maximale gevangenisstraf van zes maanden op.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.