OM stopt tellen van aangiften Wilders omdat het er zo veel zijn

21 maart 2014Leestijd: 1 minuut

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft meer dan honderd aangiften tegen Geert Wilders (PVV) ontvangen. Het is zo druk bezig alle aangiften te verwerken, dat het voorlopig niet toekomt aan het tellen voor een overzicht van heel Nederland.

Dat heeft het OM vrijdagmiddag laten weten. Daarnaast heeft de politie duizenden meldingen van discriminatie ontvangen en heeft de Facebook-groep Ik doe aangifte tegen Wilders 80.000 fans. Volgens de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA) zal het vervolgen van de PVV-voorman ‘een fluitje van een cent‘ zijn.

Marokkanentoespraak

Wilders ligt onder vuur vanwege zijn verkiezingstoespraak, waarin hij zijn aanhang vroeg of zij minder of meer Marokkanen in Den Haag wilden, waarop deze ‘minder, minder, minder’ scandeerden en de PVV-voorman beloofde dat te zullen ‘regelen’.

De uitspraak leidde in binnen- en buitenland tot veel ophef. Tientallen gerenommeerde buitenlandse media, zoals de Amerikaanse krant The Wall Street Journal, het Britse dagblad The Guardian en het Britse weekblad The Economist schreven erover.

VVD-kopstukken

Minister Ivo Opstelten (VVD) vindt dat Wilders zijn ‘walgelijke’ uitlatingen moet terugnemen. Hij is het eens met premier Mark Rutte dat de landelijke VVD niet moet samenwerken met de PVV.

Minister Edith Schippers (VVD) benadrukt dat de PVV niet wordt uitgesloten en gewoon mee blijft doen in de Tweede Kamer, maar neemt eveneens afstand van de uitspreken van Wilders.